Преборили сте поредния работен ден и с облекчение се отправяте към дома. В процеса на прибиране с ужас установявате, че там, накъдето сте се запътили, няма нищо смислено, което да подлежи да непосредствено изяждане. Следват порочни мисли за минаване през кварталните дюнери, поръчка на пица, изяждане на фикуса или най-здравословния вариант – лягане без вечеря.
Спрете веднага и ми позволете да насоча вниманието ви към една бърза алтернатива, която на всичкото отгоре няма нищо общо с омръзналите ви до вбесяване яйца. Ако ме послушате, ще сготвите едно от най-вкусните и бързи ястия, на които можете да се надявате в този живот. На всичкото отгоре, то е съставено почти изцяло от месо и изобщо ми е трудно да се сетя какво повече може да се желае от него в контекста на настоящата ви ситуация.
Ако вече съм успял да предизвикам интереса ви, отбийте се в месарницата и/или магазина за хранителни стоки и си осигурете следните продоволствия (за 4 порции):
- 1 кг свинско бонфиле (1-2 парчета)
- 50 гр масло
- 100 гр дижонска горчица
- 50 гр заквасена сметана
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
inm.comВземете най-големия си тиган с дебело дъно (за предпочитане е да не е с незалепващо покритие) и в него сложете маслото да се разтопява на средна температура. През това време подсушете бонфилето и го овкусете със сол и черен пипер. При необходимост, разрежете парчетата на половини или четвъртини, така че да се поберат в тигана. Следва въпросното побиране, при което бонфилето трябва да се зачерви хубаво от всички страни (около 5 минути).
След като това се е случило, покрийте тигана и оставете месото да се забавлява вътре за 20-25 минути на ниска температура. Извадете и поставете да си почине от забавлението в чиния, покрита с метално фолио.
А вие имате още съвсем малко работа. Увеличете температура до средна и деглазирайте тигана с 2-3 супени лъжици вода (още по-добре е ако имате истински пилешки бульон), като остържете добре всички залепнали по него парченца. Отново намалете огъня и добавете горчицата и сметаната, разбърквайки хубаво. Оставете соса за няколко минути да се загрее добре, като можете да добавяте по малко вода, ако ви се струва, че става прекалено гъст.
Остава ви само да нарежете задушилото се бонфиле на филии и да го полеете с получения сос. След това можете да го изхвърлите през прозореца и да минете през кварталните дюнери, да поръчате пица, да изядете фикуса или да си легнете гладни.
Добави коментар