Тя ще идва в съня ви. Мечтанието за дъха й ще напоява всяка тежка минута, в която не я предъвквате. Зелените й пръсти дълго ще оплитат блуждаещото ви съзнание, което иска да плува в сока на домати и лимони. Зехтинената роса ще бъде огрявана от слънцето, търсещо своя стопанин на изток. Безнадеждният образ на падналите под масата зрънца булгур, които не сте докоснали с устни, ще пари мозъка ви безмилостно и ще поражда чувство на чудовищна вина... докато отново не направите салата в Голямата Купа. Онази бездънна купа, украсена с нежносини цветя, която винаги може да побере още, и още...
Това е магията на салатата табули, която идва от Ливан! Ако още не сте я опитвали, особено в домашни условия, ви препоръчваме да го направите максимално скоро. Как се приготвя?
С любезното съдействие на:
-
(поне) 5-6 връзки магданоз
-
сокът на един лимон (ако обичате кисело, нека бъдат два)
-
¼ чаена чаша булгур
-
2-3 средно големи домата
-
зехтин
-
сол на вкус
-
щипка кимион и черен пипер (за любителите на пикантния вкус)
Повелители на зърнените храни, накиснете предварително булгура във вряла вода за около час и половина, докато попие течността и набъбне.
Измийте и изчистете магданоза, след което го накълцайте на много ситно в Онази Купа. Доматите нарежете също на дребно.
Завъртете онзи обожаван жълт киселяк в сокоизстисквачката и полейте обилно телата на зеленчуците. Добавете булгурените зрънца, след това зехтин и посипете със сол. Разбъркайте всичко това.
Може да украсите с черни маслини и съвсем символично да поставите отгоре красиви стръкчета магданоз. Готово е...
Оставям на вас да излеете емоциите си. При някои хора консумацията се съпровожда с викове от екстаз и тропане на крака, подскоци. Въобще, яденето на табули е съпроводено с превъзбуда.
Само хората, които сме я опитвали, знаем за какво става въпрос. Станете част от нас... или повторете познатия сакрален ритуал.
Добави коментар