Мини гергьовско чеверме

Импровизирано и съвсем нетрадиционно, но пък бързо, лесно и вкусно
Мини гергьовско чеверме

За разлика от Великден, тазгодишния Гергьовден ни сварва в, меко казано, гнусни климатични условия. Това обстоятелство съсипва абсолютно всичките ни планове да изкараме празника във въртене на чеверме от седнало или, по възможност, легнало положение на някоя зелена поляна.

Пропускаме варианта да нацепим гардероба на трески, за да напалим огън в кухнята, и импровизираме с нещо, което е доста далеч от оригиналния замисъл на чевермето. Затова пък е съвсем лесно осъществимо в домашни условия и ще внесе малко ориенталско слънце в иначе неприветливия 6-ти май. И включва въртене на агнешко месо на шиш(че).

Необходими продукти за 6-8 шишчета:

  • 500 гр. агнешко месо от бут, обезкостено и нарязано на кубчета със страна 2–2.5 см

  • 6-8 дървени или метални шишчета

  • 2 средни глави червен лук, обелени и нарязани на четвъртинки

  • 2 червени чушки, изчистени и нарязани на квадратчета със страна 2–2.5 см

За маринатата:

  • 1 супена лъжица пушен червен пипер (може и обикновен)

  • 2 чаени лъжички семена кориандър

  • 2 пъпки карамфил

  • ½ чаена лъжичка кимион на зърна

  • морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

  • 2-3 супени лъжици студено-пресован зехтин

Начин на приготвяне:

Счукайте на ситно всички подправки с помощта на хаван и ги смесете със зехтина до получаването на гъста паста. Поставете късчетата агнешко в стъклена купа и хубавичко ги овъргаляйте в маринатата. Оставете ги необезпокоявани поне за половин, а най-добре за един час. Въоръжете се с шишовете и започнете последователно да нанизвате на тях парче лук, парче месо, парче чушка, парче лук и така нататък до изчерпването на продуктите.

Поставете готовите шишчета на силно нагорещена скара и печете около 5 минути, като ги обръщате регулярно. Месото трябва да е добре препечено отвън, но сочно и розово отвътре. Позволете им да престоят няколко минути, преди да ги опустошите в комбинация със зелена салата и чаша охладено розе от Мерло или Мавруд.

Обадете се на метеоролозите и им кажете, че са се объркали, защото при вас пролетта се вихри с пълна сила. Весел празник!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември