Храните, които могат да предизвикат алергични реакции са много и реакцията на всеки човек е строго индивидуална към различните видове продукти. Най-честите са месо, риба, морски дарове,
яйца, мляко, бобови храни, ядки и много други.
Алергията е проява на свръхчувствителност на организма към външни или в самия организъм възбудители, наречени алергени. При контакт с организма алергените предизвикват в него образуването на
специални белтъчни вещества, наречени противотела (антитела). При повторен контакт с организма алергените се свързват с образуваните вече антитела, в резултат на което се получава алергична
реакция.
Симптомите на
алергична реакция могат да се проявят в може да се проявят в храносмилателната система, дихателна система, кожа или лигавици. В зависимост на това се проявяват и признаците на алергичното
заболяване, като сърбеж и възпаление в устата, леки или тежки кожни обриви по цялото тяло, животозастрашаващо затруднено дишане и т.н.
Първите три най-популярни хранителни алергии можете да откриете
ТУК.
Предлагам ви сега да прочетете информация за следващите три най-разпространени алергии:
Пшеничено брашно - глутен
inm
Алергичните реакции могат да се изразят по формата на сърбеж в очите, целогодишен ринит, астма, стомашно-чревни или кожни проблеми във вид на обриви или подуване на тялото. Алергичната реакция към
пшеница се дължи на протеина намиращ се в нея. Тези алергии се разделят на 2 типа – алергии към житото (страдащите от тази алергия могат да приемат други продукти съдържащи глутен) и непоносимост към глутен – целиакия – реакция на
организма към белтъка в житото – глутена, който се съдържа и в много други житни растения като ечемик, ръж и т.н. Затова е изключително важно да откриете източника на проблема преди нещата да са се
задълбочили с времето. Имайте предвид, че алергична реакция към пшеница обикновено се отключва още в детските години, докато глутеновата непоносимост може да възникне и на по-зряла възраст.
Ядки и фъстъци
inm.com
Хората страдащи от алергия към ядките
обикновено я придобиват още в ранна детска възраст и за съжаление в повечето случаи е за цял живот. В много малко случи алергията към ядки възниква на по-късен етап от живота на човек. Фъстъците са
бобова култура, затова и не могат да се разглеждат като типични ядки. Алергичните реакции към тях се проявяват подобно като при ядките в ранна детска възраст и се запазва в повечето случаи за
цял живот. Според проведените проучвания от учени и медици хората страдащи в детска възраст от алергия към ядки и фъстъци 80% от тях живеят с непоносимостта си към тях до зряла възраст.
Ягоди
inm.com
Ягодите са силен алерген, който при по-чувствителните хора може да даде мигновена реакция още с докосването на плода. Обривите, следствие употребата на ягоди са по цялото тяло и са характерни
със своя парещ-жилещ ефект. Все пак алергичната реакция е строго индивидуална за всеки човек и се влияе от възрастта, сезона, нивото на стреса и много други фактори. Но имате ли от дете алергия към
ягоди е малка вероятността да нямате непоносимост към тях в зряла възраст! Често предизвикват подуване на крайниците, тялото, езика и дори астматични пристъпи.
Добави коментар