Когато става въпрос за ядки като че ли първенството го държат бадемите, а на второ място неизменно идват и лешниците.
Бразилският орех незаслужено стои доста назад в листата с ядките и като че ли малцина са тези, които са запознати обстойно с неговите многобройни ползи за здравето.
Правилното му включване в ежедневието може да ви осигури редица полезни витамини, минерали, антиоксиданти и незаменими мастни киселини. Хубавото е, че бразилският орех идващ от горите на Амазония е
от малкото натурални храни, които все още не са култивирани от човека и гарантират високо качество и гаранция, че можете да се възползвате само и единствено от полезните му съставки.
В крайна сметка тези ядки са били и са сред основните храни на местното население в Амазония, тъй като са висококалорични и в същото време набавят всички необходими миклоелементи, от които се
нуждае тялото. 100 грама бразилски орех ще ви осигурят 656 калории, но рядко можете да изядете такова голямо количество наведнъж, а и не е необходимо.
Thinkstock/Guliver
В крайна сметка не количеството от тези ядки, а качеството което можете да получите с изяждането само на 2-3 ореха на ден е важно в случая.
Предлагам ви да се запознаете с най-сериозните позитиви от редовната му, но разумна консумация, с цел по-добро здравословно състояние и красива фигура.
1. За здрава сърдечно-съдова система
Бразилският орех може да се похвали с високо съдържание на мазнини: мононенаситени мастни киселини като палмитолеинова киселина и олеинова киселина. Именно благодарение на тях
можете успешно да увеличите нивата на добрия холестерол HDL и да намалите лошия LDL в организма.
Редица научни изследвания сочат, че диетата богата на мононенаситени мастни киселини е най-добрата защита срещу коронарна болест на сърцето и инсулт.
2. За красива кожа и вечна младост
Редовната консумация на бразилски орех е отличен източник на витамин Е, който е около 7.87 мг на 100 грама суров бразилски орех, което прави около 52% от препоръчителния дневен прием
на този така необходим витамин за организма. Витамин Е е мощен антиоксидант, който е необходим на тялото за поддържане на целостта на клетъчната мембрана, като я предпазва от вредните свободни
радикали на кислорода.
3. За здрава
щитовидна жлеза
Бразилският орех съдържа изключително високи нива на селен. В 100 грама ядки има около 1 917 мкг или 3 485% от препоръчителния дневен прием на селен. Факт, който моментално класира този натурален
продукт на първо място като най-високия естествен източник на този минерал, който е изключително важен за запазване здравето на щитовидната жлеза, за предотвратяване на коронарна болест на сърцето,
цироза на черния дроб и рак.
На ден ви е достатъчно да изяждате по 1-2 сурови бразилски ореха, за да си осигурите дневния прием на селен.
4. Подходящи при глутенова
нетолерантност
Бразилският орех, точно както бадемите и кедровите ядки не съдържат протеина глутен, който е изключително опасен за хората страдащи от нетолерантност и автоимунни заболявания.
Подходящ за приготвяне на безглутенови сладки, сухари и друхи храни, набавящи важни витамини и наслада за сетивата.
5. За отличен имунитет
Бразилският орех е отличен източник на витамин В комплекс: тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, В6 пиридоксин и фолиева киселина. Благодарение на тях ще се радвате на
добър имунитет и прекрасен метаболизъм.
Освен селен и витамин В комплекс бразилският орех притежава много добри нива на минералите мед,
магнезий, манган, калий,
калций,
желязо, фосфор и цинк. Медта помага за предотвратяване на анемия и
остеопороза.
Маслото извлечено от бразилски орех има успокояващо действие върху тялото и е подходящо за приготвянето на всякакъв вид ястия.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Бразилски орех
За здрава щитовидна жлеза и стройна фигура
Добави коментар