Репички
Репичките са перфектният избор за нетърпеливите градинари! Изключително студоустойчиво е и покълва дори при +2 градуса. Не е придирчив към почвата, но вирее най-добре на леки, плодородни почви.
Репичките могат да се засяват директно в открита земя още в началото на март, ако времето позволява. За непрекъснато прибиране сеитбата може да се повтаря на всеки 2-3 седмици. Експертите казват,
че за да се предотврати горчивостта на репичките, те трябва да се поливат редовно, особено при сухо време.
Морков
Друг важен зеленчук в украинската градина, а март е чудесно време да го засеете. Ранните сортове моркови, засети през март, ще дадат реколта през лятото. Морковите обичат рохкава, добре дренирана
почва и слънчево място. Преди сеитба се препоръчва семената от моркови да се накиснат, за да се ускори покълването. Между другото, ако искате вашите моркови да са по-сладки, добавете дървесна пепел
към почвата – тя подобрява вкуса на кореноплодните.
Цвекло
Цвеклото, както и морковите, са студоустойчиви култури, които могат да се сеят през март. Ранните сортове цвекло, засети през март, ще бъдат готови за прибиране на реколтата в средата на лятото.
Цвеклото расте добре в различни видове почви, но предпочита плодородни, рохкави почви.
Салата
Салатата е източник на ранни витамини и пресни билки. Той е много студоустойчив и непретенциозен. Марулята може да се засява директно в открита земя още през март или да се отглежда чрез разсад за
още по-ранна реколта. Марулята изисква плодородна, добре навлажнена почва и слънчево или полусенчесто място. Марулята може да се презасажда на всеки 2 седмици за непрекъснато снабдяване със свежи
зеленчуци.
Спанак
Спанакът расте бързо – засадете го и след няколко седмици вече можете да берете първите листа. Расте добре в различни видове почви, но се представя най-добре в плодородни, добре дренирани почви. За
спанак е най-подходящо полусенчесто място.
Лук
Първият месец на пролетта е идеалното време за засаждане на лук. Засаждането през март ви позволява да получите големи луковици до края на лятото. Непретенциозно е, но обича слънчеви места и
плодородна, добре дренирана почва. Преди засаждане се препоръчва да се затоплят лукчетата и да се третират с разтвор на калиев перманганат, за да се предотвратят заболявания.
Чесън (пролетен)
Въпреки че зимният чесън се засажда през есента, пролетният чесън също се засажда перфектно през пролетта, през март. Пролетният чесън се съхранява по-добре от зимния чесън и дава добра реколта.
Чесънът се нуждае от слънчево място и плодородна, рохкава почва. Преди засаждане се препоръчва да се разделят скилидките чесън и да се третират с фунгицид.
Ранни картофи
За да получите супер ранни картофи, трябва да започнете да ги подготвяте за засаждане още през март. Покълването на картофи в кутии на светлина помага за получаване на силни кълнове и по-ранна
реколта. Можете да засадите покълнали картофи в открита земя още през април, веднага щом почвата се затопли.
Грах
Грахът е студоустойчива култура, която може да се сее и през март. Ранният грах ще даде сочни шушулки още през лятото. Не е придирчив към почвата, но вирее най-добре на леки, плодородни почви.
Преди сеитба се препоръчва семената на граха да се накиснат, за да се ускори покълването.
Общи препоръки за засаждане на зеленчуци през март
Подгответе почвата за засаждане. Изкопайте леглата, добавете органични торове (компост, хумус), разхлабете почвата.
Вземете предвид времето. Следете прогнозата за времето, особено за нощни студове. Ако е необходимо, подгответе подслон за млади растения.
Практикувайте редуване на културите. Не засаждайте едни и същи култури на едно и също място няколко години подред.
Поливайте насажденията. Редовното поливане е особено важно в началните етапи на растеж на растенията.
Мулчирайте леглата. Мулчирането (със слама, дървени стърготини, окосена трева) ще помогне за задържане на влагата в почвата и ще предотврати растежа на плевелите.
Следвайки тези съвети, можете да получите отлична реколта от вашата градина.
Добави коментар