Лято е и няма как да не сме изкушени от сезонни плодове като малини, ягоди, боровинки. Малините са не просто вкусни, но и отличен източник на антиоксиданти, витамини и минерали, като дори се
смята, че предпазват от заболявания като диабет и рак.
Макар да са неустоими, те са и едни от най-деликатните плодове - развалят се много бързо. Как да ги съхраняваме правилно, за да издържат максимално дълго? В техния случай става дума за максимум два-три дни.
Правилният начин за съхраняване на малини
Тайната е да отстраним излишната влага. Веднага щом се приберем с кутийка пресни малини у дома, трябва да ги разстелем върху кухненска хартия, за да се абсорбира влагата. Ако има плесенясали или смачкани плодове, трябва да ги отстраним веднага.
В кутията им не бива да има влага
След като видим, че не са влажни, ги връщаме в оригиналната им кутийка с дупки или в съд, който позволява проветрение. В никакъв случай не бива да прибираме малините в херметически затворен съд.
Съхраняваме ги в предната част на хладилника, където температурата е малко по-висока. Ако са в задната част или в чекмеджето за плодове и зеленчуци, ще се развалят по-бързо.
Малините по правило не се мият, но ако държим да го направим, това трябва да стане непосредствено преди консумация, защото влагата насърчава развитието на плесен и ускорява развалянето, пишат Real Simple, цитирани от lifestyle.bg.
Макар да са неустоими, те са и едни от най-деликатните плодове - развалят се много бързо. Как да ги съхраняваме правилно, за да издържат максимално дълго? В техния случай става дума за максимум два-три дни.
Правилният начин за съхраняване на малини
Тайната е да отстраним излишната влага. Веднага щом се приберем с кутийка пресни малини у дома, трябва да ги разстелем върху кухненска хартия, за да се абсорбира влагата. Ако има плесенясали или смачкани плодове, трябва да ги отстраним веднага.
В кутията им не бива да има влага
След като видим, че не са влажни, ги връщаме в оригиналната им кутийка с дупки или в съд, който позволява проветрение. В никакъв случай не бива да прибираме малините в херметически затворен съд.
Съхраняваме ги в предната част на хладилника, където температурата е малко по-висока. Ако са в задната част или в чекмеджето за плодове и зеленчуци, ще се развалят по-бързо.
Малините по правило не се мият, но ако държим да го направим, това трябва да стане непосредствено преди консумация, защото влагата насърчава развитието на плесен и ускорява развалянето, пишат Real Simple, цитирани от lifestyle.bg.
Добави коментар