Варено жито със захар е първата храна, която трябва да приготвите за задушница, за да раздадете "за Бог да прости". Житото символизира Възкресението, така че подаването му на задушница не е случайно. Живото е и символ на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не трябва да забравяме.
Хлябът или солените питки са друго, което следва да присъства в пликовете, които подавате "за Бог да прости". Питата е неразривно свързана с традициите и обичаите ни, с най-щастливите и най-тъжните моменти от живота ни, така че присъствието ѝ на Задушница не следва да ни изненадва.
В някои райони слага и пита със свещи на трапезата, около която се събира семейството след посещение на гробните места, за да почетат мъртвите. Хлябът в Християнската религия символизира тялото на Христос.
Виното, символизиращо кръвта Христова, измила и изкупила греховете на човеците, също е сред отговорите на въпроса какво се раздава на Месопустна задушница. С него се и преливат гробовете – на кръст и с молитва към Бога.
Дребни сладки – те са начинът живите да благодарят на другите живи, че се молят за душите на близките им, че не са ги забравили и ги споминат.
Може да приготвите и храната, която близките ви покойници са обичали приживе. Няма храна, която да е забранена на тази задушница за подаване. Тъй като месото не се е заговяло – Местни заговезни са на следващия ден, може да подадете и месо и местни продукти, ако сте си ги нарекли.
Добави коментар