Наричана още "златно мляко" или на аюрведически език "Haldi Doodh", тази топла напитка съчетава кулинарна поезия и древна мъдрост в една чаша. Произхожда от Индия и векове наред се използва в
аюрведа — древната система на природната медицина, позната като "науката за живота". Днес то е модерният уелнес хит, който ни намига от Instagram с пяна и куркума в главната роля.
Но преди да го отпишеш като "поредния детокс тренд", нека разгледаме фактите и после ти давам рецептата, обещавам.
Какво съдържа златното мляко?
Основните съставки са:
– Куркума – златната богиня на антиоксидантите
– Мляко – краве, растително или каквото предпочиташ
– Черен пипер – малка нотка, която отключва силата на куркумина
– Джинджифил – загрява, детоксикира и казва "чао" на вирусите
– Мед или кленов сироп – за сладост и допълнителни ползи
По желание: канела, кокосово масло, кардамон или ванилия — звучи като поезия, нали?
Ползи от златното мляко не са една и две:
Противовъзпалително действие
Куркумата съдържа куркумин – съединение с мощни противовъзпалителни свойства. В комбинация с черен пипер, усвояването му скача с над 2000% (не, не е печатна грешка).
Подкрепа за имунната система
Джинджифилът и куркумата са природни имуностимулатори, а медът добавя антибактериален ефект.
Детокс и антиоксидантна бомба
Куркуминът неутрализира свободните радикали и подпомага черния дроб в процеса на детоксикация.
Подобрено храносмилане
Джинджифилът и куркумата стимулират жлъчния поток и действат пробиотично.
По-добър сън
Топлото мляко преди лягане не е мит – аминокиселината триптофан действа успокояващо на нервната система.
Продават го в магазините на прах, но можем да си го приготвим и сами вкъщи. Ето рецептата на "Фокус"
Необходими съставки:
1 чаша мляко (краве, бадемово, кокосово или овесено)
1 ч. л. куркума (на прах)
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. джинджифил (пресен настърган или сух)
1 щипка черен пипер
1 ч. л. мед или кленов сироп (по желание)
1 ч. л. кокосово масло (по избор, но дава кадифен вкус)
Начин на приготвяне:
Загрей млякото в касерола, но не го кипвай.
Добави всички подправки и разбъркай добре.
Остави на слаб огън за 5–10 минути.
Прецеди (ако си с пресен джинджифил).
Добави меда след като леко изстине, за да запазиш полезните му качества.
Излей в чаша, вдишай аромата... и се отпусни.
Можеш да си подготвиш златна паста предварително (и да не бъркаш всеки път), смеси:
2 с. л. куркума + 1 ч. л. черен пипер + 100 мл вода
Вари на слаб огън до получаване на гъста паста, съхранявай в буркан в хладилник до 2 седмици. При нужда добавяй по 1 ч. л. в млякото.
Златното мляко не е вълшебна пръчка, която ще те превърне в богиня за една нощ, но със сигурност е една уютна, лечебна и доста вкусна крачка към по-добро здраве, пише "Фокус".
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар