Начин на приготвяне:
В един литър преварена охладена вода изсипете 4 супени лъжици хубав ориз (цели зърна), 3 супени лъжици захар и 5 черни стафиди. Тази смес трябва да престои 4 дни, като преди това се разбърка добре, за да се разтопи захарта.
Ако я оставите на горещо място, може и за три дни да е готов квасът. След това се прецежда, разлива се в бутилки, които поставяте в хладилника.
Начин на приемане:
Пие се по 150 мл, 3-4 пъти на ден. От по-рано си пригответе и следващата порция от кваса, като използвате остатъците от първата порция.
Ето как: към утайката, т.е., остатъка от суровината след прецеждането добавете литър преварена вода, плюс по 3 лъжици ориз и захар, както и 3 черни стафиди.
Повторете процедурата.
Остатъкът и от тази втора порция отново използвайте за следващата, но от ориза и захарта вече добавяйте по лъжица и половина, плюс 3 черни стафиди.
Този квас е много подходящ за нетърпеливите. Останалите порции приготвяйте както третата и така в продължение на месец, пише zdrave.to.
Добави коментар