Едва ли има човек, който да не се е убедил, че от домашно приготвената храна по-вкусно няма. Същото е и със сиренето. По структура и качества домашното сирене напомня много на италианската моцарела. А в мекия му и не толкова солен вкус ще се влюбите от първата хапка.
В приготвянето му няма нищо сложно. И най-важното - направено по този начин, сиренето може да се консумира след 5-6 часа, поясняват от jenata.blitz.bg
Списък с продукти:
2 л. прясно мляко
1,5 -2 супени лъжици сол
400 гр. заквасена сметана
6 яйца
200 гр. кисело мляко (по избор)
Начин на приготвяне:
Изсипете млякото в тенджера и добавете солта. Ако не сте почитатели на соленото сирене, просто сложете по-малко сол.
Докато млякото заври, разбийте яйцата. Добавете сметаната и разбитите яйца във врящото мляко, като разбърквате непрекъснато (за предпочитане с телена бъркалка). Варете около 5-6 минути.
Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката.
Поставете голямо сито върху тенджера, покрийте го с марля, сгъната на 4 слоя, и изсипете сместа в него. Изчакайте да се отцеди напълно.
Увийте изцедената смес с марля (просто завържете краищата, които висят надолу). Отгоре сложете някаква тежест (може да я поставите между две дъски или във форма, като отгоре сложите някакъв предмет с тегло 1 кг.).
След 4 часа махнете тежестта. Преместете готовото сирене в хладилника за още няколко часа, като не махате марлята.
По желание, когато добавяте заквасената сметана, може да сложите и 200 грама кисело мляко. Така сиренето ще стане още по-нежно. А ако искате то да е по-плътно, при оцеждането трябва да използвате по-голяма тежест.
Това е всичко. Да ви е сладко!
Добави коментар