Свикнали сме да хапваме тиквичките с млечен сос, но ние решихме да ви предложим един по-различен вариант за салата от тиквички с доматен сос. Ако си нарежете сиренце и си вземете хляб, може и да се нахраните с нея. Хубавото на тази рецепта е, че не пържите тиквичките. Знаете, че те поемат доста олио и колкото и да ги отцеждате, си остават мазни. Тук пърженето е заменено от далеч по-здравословното печене на скара или оребрен тиган – с каквото разполагате вкъщи. Това всъщност е и единственото по-специално оборудване, което ви е необходимо за приготвянето на тази салата от тиквички. Тъй като те се пекат, е добре да ги нарежете на по-дебели кръгчета. Иначе рискувате да прегорят, а така се задушават и след това поемат от доматения сос. Той впрочем е изцяло от пресни домати. Само не забравяйте захарта, която неутрализира киселината от доматите. В случай че обичате пресния, несготвен чесън и искате да се усеща, накрая може да гарнирате салатата с повече от него.
Салата от тиквички с доматен сос
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 5 домата
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1/2 връзка магданоз
- 50 мл олио
- 1 ч.л. захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките, нарежете ги на колелца с дебелина 4-5 мм и ги изпечете на грил тиган или скара от двете страни. Извадете ги в купа с похлупак и ги задушете с накълцаните чесън и магданоз. Направете чесново олио, като запържите леко 4-5 скилидки чесън в олио и след това го извадите. Запържете ситно нарязания лук в чесновото олио. Подправете със сол и разбъркайте. Настържете доматите на ренде и ги добавете в тигана с лука. Гответе десетина минути. Прибавете захарта, оставете да къкри още 5 минути и оттеглете от котлона. Залейте тиквичките с доматения сос и разбъркайте. Свежата салата от тиквички може да се консумира както топла, така и охладена, пишат от matekitchen.com
Добави коментар