Рецептата за питките със сирене, или както тя им вика сиреньови питки, е наследствена семейна рецепта, която певицата Теди Кацарова има от своята баба. И приготвя, когато може.
Нужни продукти:
За кваса:
- 1 кубче прясна мая
- 1 ч.ч. брашно
- 250 мл топла вода
- 1 с.л. захар
За тестото:
- 4 и 1/2 ч.ч. брашно (600-650 г)
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 2 яйца
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 150 г сирене, натрошено
- 100 г краве масло
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на квас. В купа изсипвате 250 мл топла вода, разтваряте в нея кубчето мая, добавяте брашното и 1 супена лъжица захар. Бъркате до получаване на каша, покривате с кърпа и оставяте съда на топло, докато сместа втаса - надигне се двойно и се получат балончета. Докато чакате сместа с маята да втаса, пресейте брашното. В отделен съд разбъркайте яйцата заедно с киселото мляко, солта, олиото и оцета. След като сместа с маята е втасала, добавете към нея течната смес с яйцата, като леко разбърквате. При непрекъснато бъркане малко по малко добавете пресятото брашно и замесете меко тесто, което поставяте в голяма купа и оставяте да втаса на топло за около 40-50 минути, докато удвои обема си. След като тестото втаса, разделете тестото на три равни части. Всяка част разтегляте на правоъгълник, който намазвате с разтопено на водна баня масло и поръсвате обилно с натрошено сирене. Навивате правоъгълника откъм широката страна, така че да се получи дълго руло, което нарязвате на колелца. Колелцата нареждате плътно в тава, предварително намазана с мазнина. Повтаряте процедурата и с останалите две части тесто. Накрая намазвате с разбит жълтък.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато питките придобият апетитен златист цвят.
Добави коментар