Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите. Но дали се замисляме как се променят те в зависимост от обработката на съответния продукт?
Така например в 100 г сини сливи има около 45 калории, докато в сушените могат да достигнат 200 и повече.
Морковите приготвени на пара, без сол ни носят около 35 калории, докато това количество се повишава, ако добавим към тях сол, мазнини. Как се променят калориите и на други често консумирани храни, вижте в следващите редове.
Картофи – печени, на пюре, пържени
Когато приготвяме любимите картофи, тяхната калоричност се повишава с около 30%, заради нишестения им състав. Препоръчително е да ги варим или печем, тъй като ако с тях приготвяме пюре или пържим, те ще попият от мазнината и останалите съставки.
Печено говеждо месо и пържола на скара
Говеждото е чудесно за диета, стига да знаете как да си го приготвите. В 100 г от него могат да се съдържат около 200 калории. От друга страна, пържолата на скара може да се окаже по-калорична, ако сме добавили към нея сосове, маринати.
Пилешко месо варено, печено на скара и пържено
Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, особено по време на диета. Когато го пържим то абсорбира част от мазнината. Не бива да подценяваме и маринатите, с които го овкусяваме. Ако искаме да е здравословно и диетично, трябва да го варим или печем без много подправки и да премахваме кожата му.
Пържена и пушена сьомга
Пушената сьомга е вкусна, но много калорична и съдържа големи количества сол, от които може да задържим излишни течности. В 100 грама от нея може да се съдържат над 160 калории в зависимост от начина на обработка. Пържената е не по-малко калорична, затова е добре да печете рибата, ако искате да се храните здравословно.
Паста
Следващия път, когато си приготвяте паста, обърнете внимание на това колко калории се съдържат в нея за 100 грама. Тази информация ще намерите на опаковката и е за сварена паста, към която не сте добавили сосове. В 100 г сварена паста има около 150 калории.
Гъби – на пара, пържени, мариновани или задушени в сос
Гъбите на пара имат около 30 калории за 100 г. Когато ги мариновате, пържите, добавяте към тях масло, сметана, това число се увеличава поне 2 – 3 пъти. Когато тези зеленчуци са консервирани, те губят и голяма част от своите полезни хранителни вещества.
Ориз
Броят на калориите в ориза зависи от това как ще си го приготвите. В 100 г бял ориз, който е варен, се съдържат около 126 калории. Ако добавите към него мазнини, подправки, сосове, тези калории се повишават значително.
Полента и корнфлейкс
За приготвянето на двете се използва царевица. Специалният производствен процес и добавките към двете, определят колко калорични ще бъдат те. Обикновено зърнената закуска ни носи повече калории, заради захарта.
Източник: az-jenata.bg
Добави коментар