Сигурно се досещате, че начинът, по който се храним в момента, е доста далеч от храненето на предците ни. Причината за това се нарича индустриализация.
Разбира се, че индустриализацията е хубаво нещо. Ако методите за добив и разпространение на храна не се бяха развили, сега много от вас вероятно щяха да размахват копие или мотика някъде навън и изобщо нямаше да имат възможността да четат настоящите редове. Но, за съжаление, подобно развитие си има и своята тъмна страна.
Антропологическите данни отпреди 4-5 милиона години свидетелстват, че менюто ни по това време е изобилствало от всевъзможни морски обитатели и много други източници на омега-3 мастни киселини, но е било сравнително бедно на омега-6. Науката предполага, че съотношението между двата вида мазнини е било приблизително 1:1.
Началото на индустриалната революция преди около 140 години съвпада с рязкото изменение на това съотношение в полза на омега-6 мастните киселини. Това се дължи на подема в промишления добив и преработка на растителните мазнини и завишената употреба на зърнени фуражи в храненето на добитъка (което сериозно изменя мастнокиселинния профил на животинските продукти в менюто на хората). Рязко се покачва употребата на различни видове олио, които не са били застъпени в традиционната ни диета.
Според някои данни, в периода 1935-1939 съотношението омега-6:омега-3 в САЩ е било 8:1. До 1985 г. то се променя до 10:1. Счита се, че в наши дни това съотношение достига до 20:1 или дори 25:1. За съжаление, подобни изследвания не са правени за България, но със сигурност възприемането на много от западните производствени практики, както и масовата консумация на вносни продукти, имат своя отрицателен принос. Допълнително влияние оказва и неоснователното демонизиране на наситените мазнини и промотирането на полиненаситените като тяхна здравословна алтернатива.
С всичко казано дотук, не бихме искали да ви оставим с впечатлението, че омега-6 са някаква ужасна отрова. Те имат своето здравословно значение и са важни за регулацията на имунната и репродуктивната системи, полезни са за кожата, косата и костите.
Но изключително завишеният им прием в последните десетилетия създава дисбаланс, който може да стане причина за възникването на възпаления в организма и дори се асоциира с много съвременни болести като диабет от втори тип, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, метаболитен синдром, астма, рак и др. За това допринася и нестабилността на полиненаситените мастни киселини на топлинна обработка, която може да стане причина за формирането на свободни радикали.
Някои учени предполагат, че увеличената консумация на омега-6 "има пръст" в едва ли не всеки здравословен проблем на модерното общество, но според нас подобно твърдение е леко пресилено. Това, което можем да направим, е просто да подхождаме по-съзнателно, когато избираме храната си:
-
да предпочитаме тези продукти, при които има ограничена индустриална намеса (храни от свободно отглеждани животни с достъп до паша, минимално преработени растителни масла)
-
да увеличим приема си на риба/рибено масло и други морски дарове с високо съдържание на омега-3
Добави коментар