Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини и антиоксиданти, казва диетологът Кристина Плотникова. В разговор с портала Lenta.ru тя назова супите, които засищат и са добри за здравето ни.
Таратор
Плотникова препоръча през лятото да хапваме българската супа таратор на основата на кисело мляко. Според нея тя е полезна за стомашно-чревния тракт поради наличието на лакто- и бифидобактерии, които спомагат за нормализиране на микрофлората в червата и подпомагат храносмилането.
Студена супа от червено цвекло
Според диетолога супата от червено цвекло, благодарение на основната си съставка - цвекло, носи много ползи за здравето. Цвеклото съдържа витамините В, А, С, Е, РР, пектин, холин, калий, магнезий, калций, цинк, желязо, фосфор, йод, фолиева киселина и достатъчно количество фибри.
Цвеклото бързо подобрява работата на червата, има леко слабително действие, помага при анемия, йоден дефицит и намалява стреса. Също така супата съдържа антиоксиданти, помага в борбата със стареенето, пречиства кръвоносните съдове и предпазва организма от простудни заболявания, пише "24 часа".
Добави коментар