Докторът на медицинските науки и директор на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия, Михаил Гинзбург каза в интервю за Ura.ru, кои храни трябва да бъдат изключени от диетата при пост-ковид синдром, а на кои да се наблегне, предаде РИА Новости.
Според него този синдром води до увеличаване на възпалителната активност в организма и затова е ефективна своеобразна противовъзпалителна диета.
"Необходимо е, ако е възможно, да се премахнат захарта и храни с висок гликемичен индекс, тоест продукти от пресято брашно, картофи, ориз. Също – палмово, слънчогледово, царевично, соево масло, маргарин, червено месо и продукти от него, колбаси, вино, продукти с дълбока обработка", обясни Гинзбург.
В същото време е необходимо към диетата да се добавят храни, богати на мастни киселини, отбеляза лекарят.
"Желателно е да се наблегне на храните, богати на Омега-3 и мастни киселини – като мазна морска риба, ленено семе и зехтин", уточни специалистът. А също да се добавят повече зеленчуци, горски плодове, билки, не прекалено сладки плодове, кисели млечни напитки, без захар и сложни въглехидрати – елда, овесени ядки, трици с хляб.
Лекарите напомнят, че при възстановяването от коронавируса, хората могат да страдат от главоболие, слабост, увреждане на паметта и пр.
Добави коментар