Джинджифилът е добре позната и използвана подправка в кулинарията, но заедно с това е билка с широко приложение при редица здравословни оплаквания. Може да се яде в сурово състояние, варен, смлян или цял.
Дъвченето на джинджифил е полезно и здравословно според съветите на специалистите и Gotvach.bg. Коренът на растението е ефективен природен лек за редица често срещани оплаквания. Суровата подправка притежава изразен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Повечето хора са опитвали чая от джинджифил при разстроен стомах. Той успокоява гаденето и храносмилателните смущения.
Ползите при дъвчене са по-големи, отколкото когато се употребява след термична обработка. Коренът на суровия джинджифил е по-вкусен и много по-полезен. Ето кои са основните ползи от него:
За болки в стомаха се препоръчва да се дъвче тънко парче от корена, подобно на дъвка. Когато вкусът вече не се усеща, парченцето се сменя с друго;
При гадене, включително по време на бременност, дъвченето на суровата подправка ще успокои стомашното смущение;
При липса на апетит също се препоръчва да се дъвче суров джинджифил. В него се съдържат съединения, които увеличават производството на стомашни сокове;
Дъвчене на корена от подправката с противовъзпалителна цел - това е основна причина за такъв избор, защото възпаленията са катализатор на много болести;
Дъвчене с цел отслабване - джинджифилът неслучайно се приема за магически корен заради съдържащите се в него гингероли и шогаоли. Тези свойства са полезни за биологичните процеси на организма. Те засилват метаболизма и намаляват нивата на холестерол в кръвта.
Тъй като дъвченето на парче суров джинджифил може да се превърне в ежедневна практика, добре е да се разнообразява начинът на използването му.
Коренът може да се натроши в храната, с което ще се подобрят и нейните вкусови качества, а може да се приготви и джинджифилова вода и да се пие сутрин вместо вода с лимон или минерална вода преди закуската.
Ако ще се използва за отслабване, по-добре е да се консумира заедно с храната.
Добави коментар