Диетолозите силно препоръчват накисването на ядките преди консумация. Остатъците от фитинова киселина в ядките затрудняват усвояването им от организма. И накисването на ядки помага да се отървете от тази киселина.
Фитиновата киселина е вещество, намиращо се в растенията, което, когато се консумира от хората, може да намали усвояването на хранителни вещества (особено минерали) от храната, пише 7kefa.com.
Ако накиснете ядките, така че да отделят фитинова киселина във водата, те ще бъдат по-лесно смилаеми и процесът на усвояване на витамини и други полезни вещества ще стане по-лесен.
Ако накисвате ядки за дълго време, водата трябва да се сменя на всеки 2-3 часа.
Ето колко време отнема накисването на различните ядки:
Бадеми – 12 часа
Орехи – 8 часа
Пекан – 8 часа
Кедрови ядки – 8 часа
Лешници – 8 часа
Тиквени семки – 7 часа
Кашу – 6 часа
Ленено семе – 6 часа
Макадамия – 4 часа
Добави коментар