Как да намалим холестерола?

Как да намалим холестерола?

Холестеролът е нужен на организма! Въпросът е в неговото количество. Нормален холестерол в кръвта е ниво до 5 ммол/л. Когато се вдигне над тази цифра, започва да се отлага по съдовете, образувайки плаки. Мнозина вярват, че получаваме холестерол с храната. Грешка! 80% от холестерола се изработва в самия организъм, главно от черния дроб, пише lekar.bg. Намаляването на ендогенния холестерол се получава с простички неща като нормалното тегло, активното движение, навременно лекуване на стомашни и ендокринни нарушения.

20% от холестерол човек получава с храната. Именно тези 20% можем да премахнем с правилно хранене. Ако това не помогне, се минава към лекарства.

Хранене

Особеностите на диетата за снижаване на холестерол представлява изключване на храните, които го съдържат в голямо количество. Грубо казано това са мазнините от животни, наричани "наситени". Достатъчно е само тях да спрем и ще имаме резултат. Още по-добре да ги заменим с растителни и такива от морски риби, които са "ненаситени" и го свалят.

В помощ на правило №1 идва методът на готвене. Ще се приемат по-малко опасни мазнини, ако варим, задушаваме и печем. Обработка на месото: предварително да изрязваме видимата мазнина, от пилешкото да премахваме кожата. Като всяка диета и антихолестероловата препоръчва често хранене (през 3-4 часа) с намалени порции.

Препоръчително

№1 Растителна храна. Тя е суперполезна! Обърнете внимание на ябълките, морковите, цвеклото, цитрусите, чушките, тиквичките, патладжаните, вишните, сливите, крушите. Всички те подават пектин, който обвива (направо пакетира!) холестероловите молекули и ги изкарва от тялото. Непременно включете лук, чесън, броколи и безкостилковите плодове – в тях също има в-ва, които се борят с холестерола. За простота е въведено правилото: 5 растителни порции на ден.

Ето на какво се равнява една порция:

1 голям плод от рода на ябълка, портокал, круша, банан;

2-3 с.л. прясна салата, консервирани плодове;

1 с.л. сухи плодове, 2 с.л. замразени плодове или зеленчуци.

№2 Хляб и макарони. Тези от грубо брашно са супер полезни!

Изделията от непречистено брашно и от твърдите сортове пшеница са прекрасен източник на енергия. Те подават несмилаеми влакнини, които се свързват с холестероловите молекули в червата и ги извеждат навън.

№3 Бобови. Непременно употребявайте!

Соя, фасул, грах съдържат много растителен белтък, който се препоръчва в храненето, комбиниран с малка доза месо.

№4 Ядки. Трябват ни!

Имат много калории, затова разумно, но без тях не може. Те ни дават растителен белтък и ненаситени мастни к-ни. Заради тях орехите и бадемите водят до умерено снижение на Хл.

№5 Морска храна. Отлична, но не всички видове!

Отдайте предпочитание на немазните риби, но включете в разумно количество и мазни морски видове. Те подават ненаситени мазнини, особено омега-3, които редуцират атеросклеротичните образувания по съдовете.

№6 Масла. Особено зехтинът!

Растителните масла като маслиненото и лененото, но също така и обичайното олио от слънчоглед, са не само заместител на вредоносните мазнини, но и лекарство – те подават полиненаситените к-ни, които разграждат холестерола.

№7 Напитки: чай!

Чаят ни дарява с флавоноиди, които съдействат за сваляне на прословутия Хл. Виното в умерен брой чаши е неутрално и не вреди, бирата е леко спорна, според някои – полезна.

Храни, регулиращи холестерола : зърнени овес, нахут, соя, бобови фасул (1 ч.ч. сварен на ден), леща, зелен фасул, плодове, ядки ябълки, ягоди (1 ч.ч. на ден), портокали, бадеми, лешници, орехи, зеленчуци моркови (1-2 на ден), спанак, чесън (и варен, 3 ск. на ден), лук (1/2 глава), чушки, броколи, масла зехтин, шафран, авокадо, гроздови семки (2 с.л.), морска храна - риба, стриди, миди (скарида, сепия са неутрални, тлъсти риби повишават добрия Хл)

напитки: вино (1-2 ч.ч.), бира

Храни за умерена употреба

№1 Месо и птици

Мазните меса и сланината спадат към вредоносните храни, но по-сухите и немазни разновидности са приемливи и могат да се консумират без прекаляване. Избирайте меса с малко скрита мазнина като постно говеждо, пилешки гърди, пуешко без кожа.

№2 Морска храна

Хайвер, мазна речна риба, калмари, любимата на всички ни цаца съдържат огромно к-во холестерол. В ежедневното меню могат да присъстват в минимални количества, по-скоро като изключение.

№3 Млечни храни

Тук нещата са като при месото – проблемни са високомазнинните продукти – сметаната, сиренето, маслото. Отдайте предпочитание на нискомаслените млека с под 1% съдържание, йогурт, извара, сирене с под 30% масленост и все пак консумирайте разумно. Сметаната нека е 10% и да е само за готвене.

№4 Яйца

Нормата е 3 яйца на седмица, но тя важи за жълтъците. Белтъци яжте, колкото ви се иска.

Забранени храни:

№1 Мазнини

Сланина, масло, маргарин са опасни храни, от които странете. Най-лошият източник на Хл е маргаринът, той е и най-подмолен – използва се в тестени, готови блюда, фаст фууд и сладкиши, без дори да подозираме.

№2 Субпродукти

Дреболиите, които мнозина обичат, са източник на ужасно много Хл. Избягвайте ч. дроб, бъбреци, език, мозък.

№3 Месни полуфабрикати

Преработеното месо е пълно с наситени мазнини и Хл. За жалост включваме шунка, наденички, колбаси, месни консерви, мариновани заготовки. Дори варения колбас има скрити мазнини. Освен това всички тези продукти имат прекалено много сол.

№4 Сладкарски изделия

Ще се изненадате, но лъвският дял холестерол влиза в тялото ни не от мазните пържоли, а от уж невинните сладкиши. Всички промишлени десерти съдържат трансмазнини (маргарин) и голямо к-во наситени мазнени. Не споменаваме дори захарта, която способства атеросклерозата

№5 Напитки

Тук най-вредно е кафето. То става вредно при варенето, когато се извличат навън мазнините от кафееното зърно. Пълният отказ от кафето сваля холестерола със 17%.

№6 Месо и птици

Видове меса като свинско и овнешко съдържат много мазнини, значи и холестерол.

Старайте се да избягване мазните гърди, ребрата и други части от животното, в които се отлага лой. Помнете, че холестеролът не е само във видимата мазнина, а има и скрита – тази, която се съдържа и в най-сухото свинско филе. Много Хл има в домашните птици, особено гъски и патки.

Друг съществен параметър за здравето е нивото на триглицеридите. Те също са липиди – наситени от месо и млечни продукти и ненаситени от растителна храна. Според анатомията, мазнината под кожата е триглицериди. На тях също влияем чрез храненето.

Храни, влияещи на триглицериди

редуциращи храни увеличаващи храни

морска храна, порция 200 г – миди, скумрия, тон, сьомга, сардина, раци, стриди бяла захар

1 скилидка чесън на ден най-пречистените брашна

½ ч.ч. стар фасул нискомазнни блюда сушени плодове

1-2 чаши вино са неутрални силният алкохол

Храни за повишаване на hdl холестерол

Зад индекса HDL стоят високоплътностните липопротеини. Високо им количество е полезно за нас и ни защитава от заболяване. Затова ги наричаме добри, полезни.

Върху нивото на HDL се отразява предимно растителното хранене с включени ненаситени мазнини. Средиземноморският тип хранене е идеално с тази цел – зехтин, ядки, масла от семена, лека риба – всички те отделно и в комбинация са идеални. А за идеалното меню нека добавим растителните храни. Те подават не само влакнини, но и стерини, които намалява количеството на мастните молекули в кръвта.

Билки за холестерол

И лекарствата, и билките против Хл се приемат продължително. Разликата е, че първите дават нежелателни ефекти, докато растенията действат меко върху съдовете и благоприятстват вътрешните органи.

Кои билки намаляват директно Хл:

Калина. Ползотворни са лист, кора, плод. Дава няколко киселини, които подобряват жлъчката, съдовете и сърдечния мускул;

Малина. Има сходен състав на калината, като в добавка подава калий, манган, пектин. Пречи на отлагането на холестерол;

Овес. Отлично растение за сваляне на Хл в кръвта. Подава целия спектър В-витамини, калций, магнезий. Почиства ч. дроб и подобрява липидния обмен;

Глухарче. Коренът чисти съдовете, неутрализира токсините, извежда жлъчния сок;

Люцерна. Особено полезна при диабет. Снижава кр. захар и отделя вредоносния Хл. Подава множество леко усвояващи се витамини;

Цвят липа. Влияе върху биохимичния състав на кръвта, извежда токсините. Измива излишния холестерол, за сметка на сапонините. Липовият цвят директно намалява Хл, подобрява кръвния оборот;

Невен. Подава каротиноиди и флавоноиди. Ползва се като антисклеротично с-во. Защитава със слузни в-ва епителните клетки и подобрява имунитета;

Сладък корен. Отварата от него ефикасно снижава Хл;

Семена от лен. Прекрасни за поддържане на съдовете. На прах или накиснати цели семена, ленът повлиява сърце, стомах, черва.

Ето и няколко ефикасни съчетания от билки, въздействащи върху Хл:

Мента + овчарска торбичка + плод шипка + глог + мащерка;

Цвят лайка + бял равнец + безсмъртниче + брезови пъпки;

Цвят безсмъртниче + глог + кора зърнастец + плод шипка + ортосифон;

Корен полски хвощ + глухарче + брезов лист + бял равнец стрък + плод арония + пирей.

Тинктурата от чесън неутрализира и премахва излишния холестерол. Смиламе 300 г скилидки и заливаме с чаша водка. Прибираме на закрито за 7 дни. Приемането на чесновата тинктура е по увеличаваща се схема: започваме от 2 капки на ден, към които прибавяме по 1 капка. За 20 дни ще стана 20 капки. От 20 капки сваляме с по 1 капка дневно, докато останат 2 капки и спираме. 

За редукция на нивото на Хл е установено лечебно хранене. То се използва в терапии, но и за профилактиране на холестерол-свързани заболявания (при наличие на рискови фактори). Целта е нормализиране на липидния обмен и отслабване.

Същата диета е препоръчителна при настъпването на менопауза, процесите при която негативно се отразяват върху обмена на Хл (намалява естрогенът, който е регулатор за изработката на правилния Хл). Такова хранене се препоръчва за жени над 35 г., които малко се движат, преяждат и предпочитат мазни и калорични храни.

Всички дами с повишен холестерол или риск за такъв да включат в менюто си фитостерини от пшеничен зародиш, слънчоглед, лен, зехтин, масло от грозд. семки, сусам, авокадо.

Примерно меню, по чийто модел може да съставите собствено седмично меню Менюто е разчетено за 5-кратно хранене. Не допускайте възникването на глад. В тежки моменти изяжте ябълка, грейпфрут, морков или изпийте чаша айрян.

Хранене за деня

1.Закуска мюсли с трици и кис. мляко без подслаждане, сок от грейпфрут (доматен) омлет от 1 жълтък и 2 белтъка със зехтин, тиквичка, чушка или друг зеленчук, сухарче

2.Предиобеден прием салата, ябълков фреш плодова салата, сухарче

3.Обяд зеленч. супа, варено телешко, микс от зеленчуци със зехтин зеленчукова супа, спанак с ориз, чай

4.Следобеден прием 2 сухарчета, ябълка или мляко с трици/ ленено семе салата с трици и зехтин или компот

5.Вечеря пълнозърнесто хлебче със сирене и зелен чай риба, запечена във фолио със зеленчуци

Оптималният вариант е овесени ядки на закуска, мандарина/ ябълка за втора закуска, постна супя, прясна салата и някакво печено месо/ риба за обед, кисело мляко с трици или лен следобед, постно ястие и плод за вечеря. Свободно се добавят чай и шипкова отварка.

Общи правила за хранене:

Главният принцип на това хранене е минимум животински мазнини, получени от месо, мазни млечни и прости въглехидрати.

Набляга се на полиненаситените мазнини от растителни масла и ядки, на целулозата и сложните въглехидрати от растителната и зърнена храна, трици. Точно влакнините се свързват с холестерола и го елиминират от храносмилателния път. Белтъчините са в пределите на нормата, основно ги получаваме от бобови и немазни меса. Хлябът е до 200 г на ден, за предпочитане сухари и диетични видове с трици. Ограничаваме солта, повишаваме течностите, да са над 1.2 л.

Обща дневна калорийност – 1400 – 1500 кКал.

Дял на видовете храни в менюто:

60% от обема се заема от зърнени и растителна храна, целулоза. Това значи около 400 г зеленчук (пресен) и около 200 г зърнени;

40% от обема са останалите храни, но в умерено к-во – разрешените млечни, немазните меса и морска храна, до 3 яйца седмично.

Източник: Телеграф

ключови думи:
холестерол

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември