Холестеролът е нужен на организма! Въпросът е в неговото количество. Нормален холестерол в кръвта е ниво до 5 ммол/л. Когато се вдигне над тази цифра, започва да се отлага по съдовете, образувайки плаки. Мнозина вярват, че получаваме холестерол с храната. Грешка! 80% от холестерола се изработва в самия организъм, главно от черния дроб, пише lekar.bg. Намаляването на ендогенния холестерол се получава с простички неща като нормалното тегло, активното движение, навременно лекуване на стомашни и ендокринни нарушения.
20% от холестерол човек получава с храната. Именно тези 20% можем да премахнем с правилно хранене. Ако това не помогне, се минава към лекарства.
Хранене
Особеностите на диетата за снижаване на холестерол представлява изключване на храните, които го съдържат в голямо количество. Грубо казано това са мазнините от животни, наричани "наситени". Достатъчно е само тях да спрем и ще имаме резултат. Още по-добре да ги заменим с растителни и такива от морски риби, които са "ненаситени" и го свалят.
В помощ на правило №1 идва методът на готвене. Ще се приемат по-малко опасни мазнини, ако варим, задушаваме и печем. Обработка на месото: предварително да изрязваме видимата мазнина, от пилешкото да премахваме кожата. Като всяка диета и антихолестероловата препоръчва често хранене (през 3-4 часа) с намалени порции.
Препоръчително
№1 Растителна храна. Тя е суперполезна! Обърнете внимание на ябълките, морковите, цвеклото, цитрусите, чушките, тиквичките, патладжаните, вишните, сливите, крушите. Всички те подават пектин, който обвива (направо пакетира!) холестероловите молекули и ги изкарва от тялото. Непременно включете лук, чесън, броколи и безкостилковите плодове – в тях също има в-ва, които се борят с холестерола. За простота е въведено правилото: 5 растителни порции на ден.
Ето на какво се равнява една порция:
1 голям плод от рода на ябълка, портокал, круша, банан;
2-3 с.л. прясна салата, консервирани плодове;
1 с.л. сухи плодове, 2 с.л. замразени плодове или зеленчуци.
№2 Хляб и макарони. Тези от грубо брашно са супер полезни!
Изделията от непречистено брашно и от твърдите сортове пшеница са прекрасен източник на енергия. Те подават несмилаеми влакнини, които се свързват с холестероловите молекули в червата и ги извеждат навън.
№3 Бобови. Непременно употребявайте!
Соя, фасул, грах съдържат много растителен белтък, който се препоръчва в храненето, комбиниран с малка доза месо.
№4 Ядки. Трябват ни!
Имат много калории, затова разумно, но без тях не може. Те ни дават растителен белтък и ненаситени мастни к-ни. Заради тях орехите и бадемите водят до умерено снижение на Хл.
№5 Морска храна. Отлична, но не всички видове!
Отдайте предпочитание на немазните риби, но включете в разумно количество и мазни морски видове. Те подават ненаситени мазнини, особено омега-3, които редуцират атеросклеротичните образувания по съдовете.
№6 Масла. Особено зехтинът!
Растителните масла като маслиненото и лененото, но също така и обичайното олио от слънчоглед, са не само заместител на вредоносните мазнини, но и лекарство – те подават полиненаситените к-ни, които разграждат холестерола.
№7 Напитки: чай!
Чаят ни дарява с флавоноиди, които съдействат за сваляне на прословутия Хл. Виното в умерен брой чаши е неутрално и не вреди, бирата е леко спорна, според някои – полезна.
Храни, регулиращи холестерола : зърнени овес, нахут, соя, бобови фасул (1 ч.ч. сварен на ден), леща, зелен фасул, плодове, ядки ябълки, ягоди (1 ч.ч. на ден), портокали, бадеми, лешници, орехи, зеленчуци моркови (1-2 на ден), спанак, чесън (и варен, 3 ск. на ден), лук (1/2 глава), чушки, броколи, масла зехтин, шафран, авокадо, гроздови семки (2 с.л.), морска храна - риба, стриди, миди (скарида, сепия са неутрални, тлъсти риби повишават добрия Хл)
напитки: вино (1-2 ч.ч.), бира
Храни за умерена употреба
№1 Месо и птици
Мазните меса и сланината спадат към вредоносните храни, но по-сухите и немазни разновидности са приемливи и могат да се консумират без прекаляване. Избирайте меса с малко скрита мазнина като постно говеждо, пилешки гърди, пуешко без кожа.
№2 Морска храна
Хайвер, мазна речна риба, калмари, любимата на всички ни цаца съдържат огромно к-во холестерол. В ежедневното меню могат да присъстват в минимални количества, по-скоро като изключение.
№3 Млечни храни
Тук нещата са като при месото – проблемни са високомазнинните продукти – сметаната, сиренето, маслото. Отдайте предпочитание на нискомаслените млека с под 1% съдържание, йогурт, извара, сирене с под 30% масленост и все пак консумирайте разумно. Сметаната нека е 10% и да е само за готвене.
№4 Яйца
Нормата е 3 яйца на седмица, но тя важи за жълтъците. Белтъци яжте, колкото ви се иска.
Забранени храни:
№1 Мазнини
Сланина, масло, маргарин са опасни храни, от които странете. Най-лошият източник на Хл е маргаринът, той е и най-подмолен – използва се в тестени, готови блюда, фаст фууд и сладкиши, без дори да подозираме.
№2 Субпродукти
Дреболиите, които мнозина обичат, са източник на ужасно много Хл. Избягвайте ч. дроб, бъбреци, език, мозък.
№3 Месни полуфабрикати
Преработеното месо е пълно с наситени мазнини и Хл. За жалост включваме шунка, наденички, колбаси, месни консерви, мариновани заготовки. Дори варения колбас има скрити мазнини. Освен това всички тези продукти имат прекалено много сол.
№4 Сладкарски изделия
Ще се изненадате, но лъвският дял холестерол влиза в тялото ни не от мазните пържоли, а от уж невинните сладкиши. Всички промишлени десерти съдържат трансмазнини (маргарин) и голямо к-во наситени мазнени. Не споменаваме дори захарта, която способства атеросклерозата
№5 Напитки
Тук най-вредно е кафето. То става вредно при варенето, когато се извличат навън мазнините от кафееното зърно. Пълният отказ от кафето сваля холестерола със 17%.
№6 Месо и птици
Видове меса като свинско и овнешко съдържат много мазнини, значи и холестерол.
Старайте се да избягване мазните гърди, ребрата и други части от животното, в които се отлага лой. Помнете, че холестеролът не е само във видимата мазнина, а има и скрита – тази, която се съдържа и в най-сухото свинско филе. Много Хл има в домашните птици, особено гъски и патки.
Друг съществен параметър за здравето е нивото на триглицеридите. Те също са липиди – наситени от месо и млечни продукти и ненаситени от растителна храна. Според анатомията, мазнината под кожата е триглицериди. На тях също влияем чрез храненето.
Храни, влияещи на триглицериди
редуциращи храни увеличаващи храни
морска храна, порция 200 г – миди, скумрия, тон, сьомга, сардина, раци, стриди бяла захар
1 скилидка чесън на ден най-пречистените брашна
½ ч.ч. стар фасул нискомазнни блюда сушени плодове
1-2 чаши вино са неутрални силният алкохол
Храни за повишаване на hdl холестерол
Зад индекса HDL стоят високоплътностните липопротеини. Високо им количество е полезно за нас и ни защитава от заболяване. Затова ги наричаме добри, полезни.
Върху нивото на HDL се отразява предимно растителното хранене с включени ненаситени мазнини. Средиземноморският тип хранене е идеално с тази цел – зехтин, ядки, масла от семена, лека риба – всички те отделно и в комбинация са идеални. А за идеалното меню нека добавим растителните храни. Те подават не само влакнини, но и стерини, които намалява количеството на мастните молекули в кръвта.
Билки за холестерол
И лекарствата, и билките против Хл се приемат продължително. Разликата е, че първите дават нежелателни ефекти, докато растенията действат меко върху съдовете и благоприятстват вътрешните органи.
Кои билки намаляват директно Хл:
Калина. Ползотворни са лист, кора, плод. Дава няколко киселини, които подобряват жлъчката, съдовете и сърдечния мускул;
Малина. Има сходен състав на калината, като в добавка подава калий, манган, пектин. Пречи на отлагането на холестерол;
Овес. Отлично растение за сваляне на Хл в кръвта. Подава целия спектър В-витамини, калций, магнезий. Почиства ч. дроб и подобрява липидния обмен;
Глухарче. Коренът чисти съдовете, неутрализира токсините, извежда жлъчния сок;
Люцерна. Особено полезна при диабет. Снижава кр. захар и отделя вредоносния Хл. Подава множество леко усвояващи се витамини;
Цвят липа. Влияе върху биохимичния състав на кръвта, извежда токсините. Измива излишния холестерол, за сметка на сапонините. Липовият цвят директно намалява Хл, подобрява кръвния оборот;
Невен. Подава каротиноиди и флавоноиди. Ползва се като антисклеротично с-во. Защитава със слузни в-ва епителните клетки и подобрява имунитета;
Сладък корен. Отварата от него ефикасно снижава Хл;
Семена от лен. Прекрасни за поддържане на съдовете. На прах или накиснати цели семена, ленът повлиява сърце, стомах, черва.
Ето и няколко ефикасни съчетания от билки, въздействащи върху Хл:
Мента + овчарска торбичка + плод шипка + глог + мащерка;
Цвят лайка + бял равнец + безсмъртниче + брезови пъпки;
Цвят безсмъртниче + глог + кора зърнастец + плод шипка + ортосифон;
Корен полски хвощ + глухарче + брезов лист + бял равнец стрък + плод арония + пирей.
Тинктурата от чесън неутрализира и премахва излишния холестерол. Смиламе 300 г скилидки и заливаме с чаша водка. Прибираме на закрито за 7 дни. Приемането на чесновата тинктура е по увеличаваща се схема: започваме от 2 капки на ден, към които прибавяме по 1 капка. За 20 дни ще стана 20 капки. От 20 капки сваляме с по 1 капка дневно, докато останат 2 капки и спираме.
За редукция на нивото на Хл е установено лечебно хранене. То се използва в терапии, но и за профилактиране на холестерол-свързани заболявания (при наличие на рискови фактори). Целта е нормализиране на липидния обмен и отслабване.
Същата диета е препоръчителна при настъпването на менопауза, процесите при която негативно се отразяват върху обмена на Хл (намалява естрогенът, който е регулатор за изработката на правилния Хл). Такова хранене се препоръчва за жени над 35 г., които малко се движат, преяждат и предпочитат мазни и калорични храни.
Всички дами с повишен холестерол или риск за такъв да включат в менюто си фитостерини от пшеничен зародиш, слънчоглед, лен, зехтин, масло от грозд. семки, сусам, авокадо.
Примерно меню, по чийто модел може да съставите собствено седмично меню Менюто е разчетено за 5-кратно хранене. Не допускайте възникването на глад. В тежки моменти изяжте ябълка, грейпфрут, морков или изпийте чаша айрян.
Хранене за деня
1.Закуска мюсли с трици и кис. мляко без подслаждане, сок от грейпфрут (доматен) омлет от 1 жълтък и 2 белтъка със зехтин, тиквичка, чушка или друг зеленчук, сухарче
2.Предиобеден прием салата, ябълков фреш плодова салата, сухарче
3.Обяд зеленч. супа, варено телешко, микс от зеленчуци със зехтин зеленчукова супа, спанак с ориз, чай
4.Следобеден прием 2 сухарчета, ябълка или мляко с трици/ ленено семе салата с трици и зехтин или компот
5.Вечеря пълнозърнесто хлебче със сирене и зелен чай риба, запечена във фолио със зеленчуци
Оптималният вариант е овесени ядки на закуска, мандарина/ ябълка за втора закуска, постна супя, прясна салата и някакво печено месо/ риба за обед, кисело мляко с трици или лен следобед, постно ястие и плод за вечеря. Свободно се добавят чай и шипкова отварка.
Общи правила за хранене:
Главният принцип на това хранене е минимум животински мазнини, получени от месо, мазни млечни и прости въглехидрати.
Набляга се на полиненаситените мазнини от растителни масла и ядки, на целулозата и сложните въглехидрати от растителната и зърнена храна, трици. Точно влакнините се свързват с холестерола и го елиминират от храносмилателния път. Белтъчините са в пределите на нормата, основно ги получаваме от бобови и немазни меса. Хлябът е до 200 г на ден, за предпочитане сухари и диетични видове с трици. Ограничаваме солта, повишаваме течностите, да са над 1.2 л.
Обща дневна калорийност – 1400 – 1500 кКал.
Дял на видовете храни в менюто:
60% от обема се заема от зърнени и растителна храна, целулоза. Това значи около 400 г зеленчук (пресен) и около 200 г зърнени;
40% от обема са останалите храни, но в умерено к-во – разрешените млечни, немазните меса и морска храна, до 3 яйца седмично.
Източник: Телеграф
Добави коментар