Сезонът на ягодите е в разгара си, но заедно с вкуса идват и съмненията - крият ли опасности плодовете, които купуваме? Как може с просто око да преценим дали една ягода е екологично чиста - разказва Юлиян Стоянов пред НОВА.
В момента липсата на достатъчно слънце се компенсира с торове – понякога в прекомерни количества.
"Количеството нитрати е характерен риск за началото на сезона. Това са плодове и зеленчуци, които са отглеждани оранжерийно и поради недостига на слънце и светлина, за да се развиват, трябва да са се стимулират”, обясни Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители”.
Има допустими норми за съдържание на нитрати, които се контролират от държавата. Макар че на пръв поглед трудно се познава дали ягодата съдържа нитрати, има някои визуални и вкусови признаци, на които да обърнем внимание:
⇒ Не трябва да са твърде големи и с лъскава кора. Това е сигнал за ускорено растежно третиране.
⇒ Трябва да следим за слаба миризма.
⇒ Воднист вкус или неравномерен цвят
⇒ Бели или зелени участъци около дръжката.
Най-важното нещо при ягодите е да се измиват обилно, защото се опират в земята. В началото на сезона на пазара преобладават оранжерийни ягоди.
Добави коментар