Здравни организации по целия свят преди години започнаха да съветват да не се ядат яйца, тъй като имат високи нива на холестерола. Според здравните експерти, както авокадото и кокосовото масло, яйцата съдържат високо количество мазнини, което ги прави опасни за нашето здраве.
Скоро беше напълно опровергано това твърдение. Доказано беше, че тези три храни, особено яйцата са изключително полезни за здравето и сега ще Ви покажем защо.
Едно яйце съдържа 180 – 186 мг холестерол, докато на черния дроб може да генерира 1000-2000 мг холестерол дневно. Ако Вашата диета е богата на храни с високи нива на холестерол, черният дроб се адаптира и въпреки яденето на яйца, нивата на холестерола няма да се повишат.
Хранителни вещества
Яйцата са богати на витамини А, В6 и Е, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, желязо, фосфор, селен, магнезий и много други. Не са много храните, която съдържат всички тези хранителни вещества.
Холестерол
Вярно е, че яйцата съдържат холестерол, но от добрия – тип HDL, който не е опасен за Вашето здраве. Напротив, това е много полезно, защото той помага на тялото да произвежда витамин D и хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Добрият холестерол HDL не запушват артериите както лошия холестерол. Напротив, HDL ги почиства и предпазва съдовете от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, HDL предотвратява натрупването на лошия холестерол.
Холин
Чували ли сте за холин? Това е важно хранително вещество, съдържащо се в яйцата стимулира развитието на мозъка и поддържа паметта. Той е предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, и че е жизнено важен за бременните жени, защото намалява риска от развитие на аномалии в плода.
Добро зрение
Яйцата са много полезни, когато става дума за зрението, защото те съдържат високи нива лутеин и зеаксантин, които понижават риска от дегенерация на макулата и предпазват очите от вредните UV лъчи. Тези мощни каротеноиди намаляват риска от катаракта с цели 50%.
Яйцаподхранва мускулите
Яйцата са отличен източник на протеини – само в 2 яйца се съдържат еднакво количество протеини като част от месото, но без мазнината и киселинността. В много диети се препоръчва да се ядат само белтъците, но в жълтъка се съдържа половината от количеството на протеин в яйцата.
Подхранва костите
Яйцата изобилстват от съдържание на витамин D и калций – основни хранителни вещества, които са от изключително значение за здравето на костите. Витамин D позволява по-добро усвояване на калций в организма, а самия калции е необходим за адекватното съсирване на кръвта, нервните сигнали и мускулни контракции.
Подпомага отслабването
Някои от Вас все още избягват яйца, докато са на диета, но това е погрешно. Яйцата съдържат много хранителни вещества, които ви карат да се чувствате напълно сити за по-дълго. От друга страна,
яйцата са с ниско съдържание на калории, което ги прави добро допълнение към всяка диета, пише zdrave.to
Според проучвания, проведени от списанието на Американския колеж по хранене и списанието The International Journal of Obesity хапвайки яйца за закуска няма да чувствате глад през деня и ще Ви се
яде по-малко. Това от своя страна допринася за загуба на излишни килограми и редукция на мазнините в тялото.
Всички тези хранителни предимства доказват, че яйцата не само не са вредни, но и че те допринасят изключително за здравето ни при редовната им консумация.
Добави коментар