Като част от здравословната диета, яйцата имат репутация на пълноценна храна. Предлагат се в различни цветове.
Цветът на черупката на яйцата зависи от породата кокошки. Различните птици могат да имат бели, червени, сини и дори петнисти яйца.
Някои диетолози смятат, че белите яйца като цяло имат по-голяма хранителна стойност от техните кафяви двойници.
Установено е, че протеиновото съдържание на белите яйца е с около 0,74% по-високо от това на кафявите яйца. Освен това съдържанието на витамин А, витамин В1 и витамин В2 в белите яйца е малко по-високо, отколкото в кафявите яйца.
Кафявите яйца имат 1,45% повече мазнини от белите яйца и 0,85% повече холестерол от белите яйца.
В супермаркетите обаче кафявите яйца са малко по-скъпи от белите, вероятно защото добивът на кафяви яйца е по-нисък от добива на бели яйца, пише zdrave.to.
Добави коментар