Медената вода има редица ценни за здравето свойства, така че може да бъде ценна добавка към ежедневната ви диета – но само ако е приготвена по правилния начин. Какви са ползите за здравето от
медената вода? Как да си я приготвим, за да не загуби ценни хранителни вещества?
Медената вода не е нищо повече от обикновена вода, в която е разтворено известно количество мед – един от най-ценните (макар и често подценявани) компоненти на диетата. Може да се пие в тази форма
или да се обогатява с билки, подправки, плодове – тогава не само ще придобие страхотен вкус, но и ще помогне при редица здравословни неразположения, ще ви даде енергия и ще ви позволи да започнете
(или завършите) добре деня. Нека разгледаме по-подробно ползите от пиенето на медена вода. Подобна комбинация – както твърдят привържениците на естествените методи за лечение и поддържане на
имунитета – има следните предимства:
– Медената вода подобрява имунната система, намалява склонността към инфекции и като цяло поддържа организма – особено когато към нея добавите лимонов сок.
– Медената вода, изпита на гладно половин час преди закуска, подобрява чревната перисталтика и намалява склонността към запек.
– Редовното й пиене подобрява храносмилането и ускорява метаболизма.
– Разтвореният във вода мед помага при безсъние.
– Чаша вода с мед – благодарение на съдържанието на глюкоза – бързо регенерира мозъка и дава енергия.
– Водата с мед и арония намалява кръвното налягане.
– Когато добавите маточина към водата с мед, напитката ще има успокояващ и успокояващ ефект.
– Медената вода има бактериостатичен ефект: медът съдържа водороден прекис и след разреждане с вода бактерицидната активност на меда е по-висока (дори около 200 пъти), отколкото преди
разреждането.
– Медената вода също може да облекчи махмурлука – съдържащата се в модата фруктоза бързо неутрализира ефектите на алкохола.
Здравословна ли е медената вода?
Според много специалисти смес от вода и мед никога няма да бъде по-здравословна от самия мед: растителните вещества, съдържащи се в меда, включително ауксиди и абсцицинова киселина (така наречените растителни хормони), за които се смята, че активират имунната система, могат да отлага се по стените на чашата, поради което ефектът на такава вода е по-слаб от този на чистия мед.
Как да приготвим медена вода?
Рецептата за медена вода е проста: просто изсипете преварена, охладена (така че да е леко топла) вода в чашата, добавете към нея лъжица мед и след това разбъркайте сместа. На вкус можете да добавите прясно изцеден сок от половин лимон или други съставки по желание – например малко джинджифил или канела.
При приготвянето на медена вода си струва да обърнем специално внимание на температурата на водата, в която разтваряме меда: защото при излагане на температури над 40 градуса медът губи своите здравословни свойства (тъй като тогава съдържащите се в него ензими се разлагат). Затова водата не може да бъде по-топла от 36-37 градуса.
Добави коментар