Гъбите шийтаке съдържат много витамини и микроелементи, а също така имат противовъзпалителни свойства и могат да намалят скоростта на развитие на раковите клетки, казва онкологът Хамис
Магомедова.
Според Магомедова шийтаке съдържат много фибри, протеини, както и витамини (В2, В3, В5, D) и микроелементи - калий, фосфор, магнезий, мед, селен и цинк. Така например медта е важна за нормалния
метаболизъм и съдовото здраве, а витамин В5 и селенът предпазват тъканите от увреждане, обясни лекарят.
Шийтаке също съдържа ниацин, рибофлавин, манган и ерготионеин. Всички тези вещества имат мощен противовъзпалителен ефект и намаляват риска от развитие на сериозни заболявания.
"Някои проучвания показват, че екстрактът от шийтаке може да намали скоростта на развитие на ракови клетки", казма лекарят.
Според онколога яденето на гъби шийтаке помага и за понижаване на холестерола в кръвта, пише Дарикнюз.
"Преди готвене внимателно изтрийте гъбите, за да премахнете излишната влага. Може да ги съхранявате пресни, замразени и сушени”, съветва лекарят.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар