Много хора ежедневно консумират калорична храна и остават стройни. Други непрекъснато се подлагат на диети, изтезават тялото си с физически натоварвания, но въпреки всички усилия, не отслабват. А дори и да успеят да свалят няколко килограма от теглото си, бързо ги възвръщат отново.
Според някои този феномен се дължи на наследствеността. Вероятно сте чували израза "генът си е ген". Да, но способността на организма да съхрани стойността не е въпрос толкова на генетиката, колкото на състоянието на чревната микрофлора – бактериите, които живеят в симбиоза с човека и участват активно в процеса на храносмилане.
Условно те се делят на два вида – полезни и вредни. Първите ускоряват обмяната на веществата и помагат за отслабване, а вторите – обратно – допринасят за натрупване на килограми.
Пробиотиците, за които предстои да говорим, се отнасят към полезната група. Те са "дружелюбни" бактерии, за които се твърди, че помагат в борбата с ненужните килограми. Някои изследвания потвърждават тази гледна точка.
Какво представляват пробиотиците?
Пробиотиците са живи микроорганизми, които са в състояние да възстановят чревния бактериален дисбаланс, а това от своя страна се отразява положително върху обмяната на веществата и допринася за отслабване. Освен това те намаляват чревната пропускливост, като по този неутрализират действието на молекулите, предизвикващи затлъстяване.
Тези полезни бактерии могат да се справят и с други проблеми, като диария, синдром на раздразненото черво, екзема, стомашно-чревни разстройства вследствие на продължителен прием на антибиотици.
Ако решите да използвате пробиотици с цел отслабване, може да опитате с натуралните източници на такива: кисело мляко, кефир, кисело зеле, кисели краставички, маслини. Хранителни добавки със съдържание на пробиотици може да приемате, ако менюто ви е бедно на ферментирали плодове и зеленчуци.
Възможни странични ефекти при прием на пробиотични храни
В сравнение с останалите хранителни добавки, пробиотиците изглеждат най-безобидни. Въпреки това е възможна появата на някои странични ефекти, като подуване на корема и повишено образуване на газове. Това важи и за консумацията на пробиотични храни.
Източник: poleznenko.ru; sportizdorovie.ru
Добави коментар