Наближава 14-ти февруари и е добре да се погрижите за сърцето си както в преносен, така и в буквален смисъл. Как? Най-хубавото, което може да направите, е да поддържате романтика и нежност във връзката си и да споделяте приятни емоции с любими хора.
Научно доказано обаче е, че с подходящ хранителен режим и с редовни тренировки също подарявате дълъг живот на сърцето си.
В тази връзка ето няколко полезни храни, които задължително трябва да добавите в менюто си. Те допринасят за еластичността на сърдечните артерии и значително
намаляват риска от запушването им.
Овес &
плодове
Овесените продукти и
плодовете са добре познати като отличен източник на фибри. В 100 грама овесен хляб, например, се съдържат около 4 грама фибри. Последните вършат отлична работа при усвояването на въхглехидратите,
като ви засищат добре и за по-дълго време.
Нещо повече: за всеки 10 грама добавени към храната фибри, намалявате с 17 % риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания. Това стана ясно след скорошно проучване, в което участие взимат 1, 300 мъже над 40 години.
Добре е да знаете, че от своя страна фибрите се делят на разтворими и неразтворими. Тъй като и двата вида са полезни за организма, трябва да се уверите, че ги приемате в комбинация.
Разтворимите фибри "работят" за здравето на сърцето ви, защото изграждат добра защита (образувайки слой около храната в стомаха) срещу лошия холестрол, глюкозата и триглицеридите в кръвта.
Неразтворимите съдействат за прочистването на чревния тракт от отпадачни вещества, като по този начин подобряват значително работата на храносмилателната
система. И двата вида може да си осигурите като хапвате повече пълнозърнести храни, варива, необелени плодове и зеленчуци.
Колко фибри стигат? Специалисти смятат, че нормален
прием от около 23 до 30 грама фибри дневно би било добро решение за вашето сърце.
Добави коментар