Тези храни са по-полезни, когато се консумират студени

Тези храни са по-полезни, когато се консумират студени

Замисляли ли сте се някога дали температурата на храната, която консумирате, може да повлияе на нейната хранителна стойност? О, да! Оказва се, че не само вкусът, но и полезните свойства на някои продукти се променят, когато ги охладим след готвене. Научни изследвания сочат, че при определени храни охлаждането отключва истински здравословен потенциал, като увеличава съдържанието на устойчивото нишесте и улеснява усвояването на антиоксиданти.

Ето осем храни, които са по-полезни, когато се консумират студени:

1. Бял ориз

След като се свари и охлади, белият ориз образува устойчиво нишесте – вид въглехидрат, който се разгражда по-бавно и подпомага контрола на кръвната захар. Това може да намали риска от развитие на диабет тип 2.

2. Овесени ядки

Охладените овесени ядки също съдържат повече устойчиво нишесте, което подпомага здравето на червата и поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

3. Картофи

След сваряване и охлаждане, картофите също образуват устойчиво нишесте, което е полезно за микробиома и кръвната захар.

Съвет от експерт: Охлаждайте картофите преди намачкване – това не само подобрява хранителната стойност, но и предотвратява лепкавата текстура при мачкане.

4. Копър

Изследвания показват, че при охлаждане в хладилник до 15 дни, копърът съдържа повече фенолни киселини – антиоксиданти, които помагат в превенцията на хронични заболявания, причинени от оксидативен стрес.

5. Ечемик

Ечемикът също е източник на устойчиво нишесте след готвене и охлаждане, подпомагайки обмяната на веществата и чревното здраве.

6. Паста

Охладената паста съдържа повече устойчиво нишесте, който забавя храносмилането и стабилизира кръвната захар. Най-добре е да използвате пълнозърнеста паста, тъй като тя съдържа повече фибри и микронутриенти.

7. Пинто боб

Сред всички изследвани бобови култури, именно пинто боб образува най-високи нива на устойчиво нишесте след охлаждане.

8. Печен хляб

Изненадващо, печеният хляб също съдържа повече устойчиво нишесте, ако се охлади или съхранява в хладилник за около седмица след изпичане.

ключови думи:
храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни