Нови изследвания показват, че консумацията на суров, пулверизиран чесън всеки ден, намалява риска от рак на дебелото черво и белия дроб (и евентуално на други, но само тези два са изследвани досега) доста драматично – 40% и дори повече. Смята се, че основната причина за драстичното намаляване на риска от рак е съединението алицин. Количеството чесън, консумирано от пациенти, които са имали тази мощна противоракова полза, обикновено е еквивалентно на 1-3 скилидки чесън на ден.
Не е ясно дали има специално съединение, което предизвиква този мощен ефект срещу рака или е по-скоро полезно взаимодействие между няколко мощни съединения и антиоксиданти, открити в чесъна. Изследователите смятат, че дори хора, които имат предшестващо увреждане на белодробната тъкан, текущи и минали пушачи могат да се възползват от тази противораков ефект. В края на краищата, белодробната тъкан може да бъде повредена от много други токсини, различни от цигарения дим, като замърсяването на околната среда, токсични домакински спрейове и ароматизатори, както и различни други инхалационни токсини. Чесънът също често е цитиран, когато става въпрос за холестерол и здраве на сърцето и в редица други проучвания по темата. Той е доказал, че може да бъде мощен вазодилататор, което означава, че спомага да държи кръвоносните съдове отворени и спокойни, така, че кръвта да може да тече по-свободно.
Също така е показал, че може да държи нивата на нездравословния холестерол ниски. Как да го ядете, без да повлиява зле на стомаха или да засяга дъха ви. Чесънът има лоша страна, а именно
острия мирис, който придава на дъха ви. Той може да се задържи в продължение на часове, ако не се прилага метода, който много хора използват, да дъвчат и поглъщат цели скилидки пресен чесън.
Добави коментар