Често възниква въпросът дали плодовете и зеленчуците, огледани по биологичен начин си заслужават по-високата цена. По-полезни ли са те от конвенционалните си аналози? А по-безвредни ли са?
Обръщайки се към науката, отново срещаме доста противоречиви отговори. Някои изследвания показват, че продуктите на биологичното земеделие са с по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Други заключават, че хранителната разлика между органичната и конвенционалната продукция е несъществена.
Трябва да се има предвид обаче, че не всичко при плодовете и зеленчуците се свежда до полезното им съдържание. Конвенционалните производители прибягват до употребата на значителни количества пестициди, хербициди и фунгициди, за да защитят посевите си. Спорен въпрос е доколко тези химикали са токсични за нас в дозите, в които фигурират в продуктите. По-обезпокояващо е, че се на бял свят излизат все повече доказателства да способността им да "имитират" някои хормони в организма ни. Това смущава действието на ендокринната ни система и тялото губи способност да "саморегулира" теглото си. Ежедневно, съзнателно или несъзнателно, влизаме в съприкосновение с комбинация от подобни химикали, най-различни добавени хормони, антибиотици и множеството други вредни субстанции. Това обстоятелство вероятно играе много по-сериозна роля в масовото напълняване през последните години, отколкото сме подозирали. Истината е, че твърде малко се знае за препаратите, които се употребяват в земеделието. Има такива, които първоначално са признати за безопасни и в последствие се оказва, че причиняват неподозирани проблеми.
Това, което можете да направите по отношение на храненето е да консумирате колкото се може по-малко силно обработени плодове и зеленчуци. Единият вариант е да си ги отглеждате сами или да имате роднини и познати, които да правят това за вас. Другият е да си купувате биологично производство. Наясно сме, че са малко хората, които имат финансовата възможност всеки ден да сложат на масата органично отгледани плодове и зеленчуци. За улеснение в избора на био-храни, по-долу ви предоставяме списъка на нестопанската организация EWG (Environmental Working Group) за 12-те най-замърсени и 15-те най-"чисти" плодове и зеленчуци. Ако имате тази възможност, купувайте био-вариантите на растенията от т.нар. "мръсна дузина". Списъкът е в низходящ ред, което означава, че на челни места в него са най-замърсените и съответно – най-чистите продукти.
12-те най-замърсени |
15-те най-чисти |
Целина Праскови Ягоди Ябълки Боровинки Нектарини Камби Спанак Череши Къдраво зеле Картоф Грозде |
Лук Авокадо Сладка царевица Ананас Манго Грах Аспержи Киви Бяло зеле Патладжан Пъпеш Диня Грейпфрут Сладък картоф Зелен пъпеш |
Добави коментар