Джодженът е билка и подправка със славно минало, но с още по-славни ползи за здравето. Присъствието му в редица традиционни за българската кухня ястия го подреждат сред фаворитите заедно с чубрица,
риган и
магданоз.
Сигурна съм, че няма домакинство в България, което да не разполага с ароматната билка, ако не за друго, то поне като подправка към боб яхния, леща, супи, агнешко и всякакъв друг вид ястия.
Спомням си от дете, че освен като подправка в гозбите, баба го използваше и с най-различни лечебни цели.
Но преди да ви запозная с приложението му ще ви споделя неговото съдържание:
В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джодженът се съдържат
още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както и голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62
въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.
Редица изследвания на учени доказват, че неговото етерично масло има противогъбичен ефект и действа успокояващо. Билката е популярна със своите антиоксидантни свойства, които унищожават свободните
радикали в организма и ни предпазват от натрупване на токсини. Спокойно можем да кажем за джоджена, че е суперподправка със суперсили!
С най-ароматен и силен вкус е диворастящият джоджен, който вирее добре на влажни почви и гористи терени. Но дори и култивираното растение притежава запомнящ се аромат, вкус и ползи за
здравето.
Джодженът е отлично средство за успокоение на всякакъв вид чревни неразположения и нормализира храносмилането. Увеличава апетита, но същевременно с това намалява киселинността в стомаха.
Отвара от пресни листа или чай от сушен джоджен може да ви помогне още при:
- разстройство
- гадене и повръщане
- подуване на корема
- колит
- болки в стомаха и корема
- ентероколит
Чаят от пресни листа джоджен е изключително подходящ за чревни спазми и диария при малки деца и бебета.
Необходими съставки: 1 чаена лъжица джоджен - сушен или пресен се слага в 200 милилитра вряща вода. Държите запарката не повече от 3 минути. След това прецеждате чая.
Изчаквате да изстине и давате по една чаена лъжичка 2 – 3 пъти дневно на малкото дете или бебе.
По този начин ще облекчите болките и неразположението в стомаха. Тази рецепта е стар лек против колики, препоръчван от народната медицина. Единственият му недостатък при превишаване на дозата е, че
действа запичащо.
- при бодежи в сърдечната област
- разширява кръвоносните съдове
- действа отлично при продстуди
- ефикасно средство при жлъчни и чернодробни заболявания
- има стимулиращ ефект и е отличен начин да се справите с преумората, независимо дали е физическа или умствена
Подходящ е за употреба от хора, които страдат от хемороиди. Намалява нивото на стрес в организма, което го превръща в отлично обезболяващо средство и при главоболие.
Според повечето проведени изследвания чаят от джоджен е много полезен за жени, които страдат от хормонални нарушения. Този хормонален дисбаланс може да причини и козметични проблеми като натрупване на мастни депа под кожата и прекомерно окосмяване. Не случайно билката има славата и на добро средство срещу прекомерно окосмяване.
При възпаление на венците, зъбобол и болки в гърлото. Използвайте чай от джоджен за жабурене или гаргара. Външно може да се използва и за инхалации при възпаление на горните дихателни пътища.
Компресът от пресен джоджен помага срещу натъртвания, циреи или друг вид кожни обриви.
Добави коментар