Гаспачо! Представяме ви поредната испанска вкусотия, която се сервира леденостудена и е едно наистина прекрасно течно ястие. Освен че е екзотична алтернатива на таратора, охладената доматена супа освежава перфектно в горещите летни дни.
Традиционното андалуско гаспачо се приготвя от пасирани домати, които определят червения му цвят и правят текстурата му мека и апетитна.
Съществуват обаче хиляди разновидности на тази рецепта, тъй като тя е популярна в цял свят. Тоест, всеки е добавил или махнал по нещо от себе си. Така че ви даваме зелена светлина да съчетавате и комбинирате волно различните зеленчуци, подправки и вкусове, както намерите за добре.
А ние ще ви помогнем с тази лесна, примерна рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг добре узрели, сладки домати, обелени и с отстранени семки
1 краставица, нарязана на ситно
½ средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън, ситно накълцани
1-2 зелени чушки (за повече пикантност добавете и ½ люта чушка)
3-4 супени лъжици зехтин (най-важната част от гаспачото!)
1 супена лъжица магданоз (може и други пресни зелени подправки)
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица пресен босилек
щипка кимион (може да замените и с кориандър)
сол и черен пипер на вкус
По желание:
4 филии стар хляб (само меката част), които се накисват във вода, отцеждат се и се добавят към супата. Така тя става по-плътна.
Вода за разреждане (на вкус)
Лед
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се пасират първо доматите. Прибавят се чесънът, лукът, чушките, магданозът и зехтинът.
Продуктите се разбиват много добре, до получаване на гладка смес. Тук е моментът да се добави ледената вода - в случай, че ви се прииска да разредите гъстата испанска манджичка.
После всичко се пасира отново, но само за няколко секунди. Защото би било добре да останат и цели парченца зеленчуци, нали?
Накрая супата се овкусява със сол, пипер, кимион (кориандър), босилек и лимонов сок.
Поднася се студена - затова, преди да я консумирате, най-добре я оставете в хладилника за 1-2 часа.
Сервира се в купички (по желание и с лед), в които още може да добавите нарязани на кубчета зеленчуци (по избор), накиснатия хляб или крутони за гарниране и сгъстяване.
Студената вкусотия е изключително лесна за приготвяне и ще отнеме от времето ви само около 15 минути.
Особено подходяща е за летния сезон, тъй като достъпът до необходимите продукти по това време на годината е напълно осигурен. Мек, пиперлив, освежаващ вкус, типично по испански – това е gazpacho!
А за да продължим испанската линия, тествайте кулинарните си способности и с разумна доза плодова сангрия.
Buen provecho!
Добави коментар