Септемврийското слънце вече е обагрило виолетовите страни на Витоша, а прошарените дървета греят като мед под лъчите му.
Циганското лято си отива, макар и физически още да не го усещаме. Ухае на пушек, мокри листа и златна есен. Хрумва ни сладка идея, с която да приветстваме сезона. Ммм, печени диви круши... Кадифено меки.
Необходими продукти:
5 малки, ароматни круши (може и обелени)
3-4 супени лъжици кафява захар
1-2 супени лъжици мед
100 мл вода
1 шушулка ванилия или 1 клонче карамфил
сокът на един портокал
щипка канела на прахinm.com
50 грама орехи или други ядки
По желание:
50 мл. десертно или сухо бяло вино
Как да приготвите:
Измийте крушите и ги разрежете по дължина. Оваляйте половинките в кафява захар.
Издълбайте семките с лъжичка и в получената дупчица поставете по една ядка. Поръсете отгоре с канела и капнете малко мед.
Подредете крушите в подходяща тавичка. Залейте ги с вода, портокалов сок и вино. Ей, накъде без ваниловите семенца или карамфила? Разпръснете ги неравномерно вътре.
Пъхнете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете около 40 минути, докато виното почти се изпари. А из къщата се разнесе аромат на печена есен...
От време на време, поливайте крушките със сосчето. Просто така, за да не ви стане скучно.
Kогато забележите симпатичните приятелчета да омекват и покафеняват, значи е време да изключите фурната.
Десертът се сервира леко охладен. За още по-богат вкус пък, може да добавите и топка ванилов сладолед, полят със сиропа от печените круши.
Накрая, не забравяйте да се потупате мислено по рамото за поредната перфектна кулинарна изява! ;)
Очаквайте продължение: солено-сладък аналог на рецептата...
Добави коментар