Господ направил първата жена от реброто на Адам... и завещал на техните деца да вадят душата на половинките си с този съзидатателен орган... тоест, със свински ребра. Дами и господа – ако вярвате в месото, значи за вас е закон да приготвяте това блюдо в делник и празник.
Разходете се до близкия магазин и погледнете любимия си месар с онзи жадуващ поглед – той веднага ще разбере, че някой у дома е гладен или че семейните отношения зависят от днешното меню и ще ви даде най-пресните и добре изглеждащи свински ребра. Сетне купете соев сос в разфасовка, достатъчна да облее тези апетитни късове месо, напазарувайте зеленчуци и подправки. Прочистете съзнанието си от всички лоши мисли...
... и ми позволете да споделя как приготвям марината за свински ребърца, така че да ги превърна в истинска радост за любимите ми гладни хора. Съвсем лесно е!
Необходими продукти (за едно месолюбиво четиричленно домакинство):
-
1 кг свински ребра (или гърди с кост)
-
2-3 средни глави бял лук (всъщност, колкото повече, толкова по-добре)
-
соев сос
-
черен пипер (количеството варира според вкуса ви)
-
1-2 ч.л. риган
-
1-2 ч.л. босилек
-
1-2 ч.л. кимион
-
бира или червено вино
Начин на приготвяне:
Когато се върнете у дома, запретнете прилежно престилката и начукайте добре магическите червено-кафеникави парченца нежност.
След това открийте съда, който ще побере вълшебните съставки. Покрийте дъното му със соев сос и наредете нарязани на филийки лучени парченца. После поставете месото. Нареждайте ребърцата на редове, докато материалът не свърши. Върху всяко от тях посипвайте черен пипер, риган, босилек и кимион. Лично аз обичам да ги обгрижвам поотделно, но, разбира се, ако не разполагате с време, просто смесете всички съставки за маринатата и залейте парченцата месо с тях.
Когато приключите с първия ред, залейте с бирата или виното и добавете още малко соев сос (не прекалявайте с него, за да не стане твърде солено). Обработката е същата за всеки следващ ред. Целта е ребрата да бъдат добре накиснати и равномерно обградени с подправки отвсякъде.
Когато приключите, оставете ги да се мариноват в хладилника минимум час и половина-два. Ако имате на разположение една нощ, това е оптималният вариант – колкото по-дълго се накисва месото, толкова по-вкусно става.
Щом стане време за печене, се досещате за трика – обръщайте парчетата месо често, за да им придадете най-пленителния вкус. По-често ни се случва да печем на скара, но попадне ли ви барбекю, знайте, че ще спечелите уважението на гладниците завинаги. Ястието си подхожда отлично с всякаква зеленчукова гарнитура, картофи или дори ориз.
Не отлагайте – започнете да обсипвате ближните си с грижа, като ги почерпите с това ястие още идния уикенд! Приятно хапване!
Добави коментар
Вече не мисля дали да ги направим тези Гебъгца :) а кога :)