Ако традиционните салати и студени плата със сирена и колбаси вече са ви станали скучни като предястия, имаме една специална и много ароматна идея.
Става дума за гъби, запечени с домати и хамон – една свежа идея, която откраднахме при последното си посещение в Испания. Всъщност, въпросното предястие често се сервира като закуска, придружено от прясно изпечен хляб, но е подходящ старт за всяко по-сериозно хапване. Ние даже го използваме като лека гарнитура към различни месни ястия.
Хубавото е, че може да бъде съвсем диетично – вие контролирате количеството зехтин в рецептата (а тя може да мине и без хич!). Гъбите и чери доматите по традиция не са особено калорични, а добавка като хамон не може да промени това драстично.
Приготвя се бързо и лесно, а ето и необходимите продукти за 4 порции:
8 големи гъби по избор
12 средно големи чери доматчета, по възможност по-кисели
4 скилидки чесън, нарязани на дребно
няколко листенца свеж розмарин, нарязани на едро
1-2 супени лъжици зехтин
4 големи, но тънки парчета хамон или шунка
Начин на приготвяне:
В малка тавичка подредете почистените гъби, а между тях – целите доматчета. Поръсете равномерно с чесъна, розмарина и зехтина, след което запечете във фурната, която сте загрели предварително до 180 градуса.
Междувременно накъсайте всяко парче хамон (шунка) на две половини. Когато изтекат 10-те минути, извадете тавичката с гъбите и сложете върху всяка парче хамон (шунка). Запечете за още 10 минути или докато месото стане хрупкаво, а доматите и гъбите започнат потъмняват, но са все още сочни.
Сервирайте веднага с парчета хрупкав хляб. Можете да спретнете дори импровизирани хапки, като сложите гъби и домати директно върху хляба. Не забравяйте да полеете с получения сос, който, гарантираме, ще е приказно ароматен.
Ако пък решите да експериментирате, можете да добавите върху гъбите и сирене по избор. Сложете го около 5 минути преди зеленчуците да са напълно готови. Ние лично залагаме на моцарела, но сме убедени, че и ементал би паснал идеално на цялата комбинация.
Добави коментар