Всички обичаме празници, но ние обичаме нашите да носят специално вдъхновение... Да, да, обясняваме: със сигурност ще има някоя 2-часова слънчева пролука в следващите няколко дни (имаме обещание от когото трябва!) и, щом ни огрее, стъкмяваме кошницата за пикник и се мятаме на колелата в търсене на подходяща полянка.
А специалното вдъхновение в кошницата ще бъде домашно приготвен ягодов сладолед.
Необходимите продукти за около 4 порции от него са:
200 грама ягоди, по възможност – по-дребни
150 милилитра прясно мляко, най-добре пълномаслено
100 милилитра течна сметана (около 50% масленост)
3 жълтъка
85 грама захар, може и кафява
сърцевината на два лайма
Начин на приготвяне:
Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.
inm.comИзсипете половината ягоди в подходяща купа или блендер и ги смачкайте равномерно. Добавете 10 грама от захарта (около 1 равна чаена лъжичка), разбъркайте до пълното й абсорбиране и оставете настрани.
В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното й разтваряне и получаването на кремообразна смес.
В същото време, изсипете млякото и сметаната в тенджерка и загрейте леко на котлона. Дръпнете, добавете жълтъците и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти. Махнете от котлона и добавете ягодовото пюре, настърганата месеста част на лаймовете и остатъка от ягодите.
Извадете кутията от фризера и я напълнете ¾ от нея с получената смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате съдовете.
След 30 минути извадете, разбъркайте добре и върнете обратно. След още 30 минути направете същото и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.
Можете да съхранявате сладоледа няколко седмици във фризера. Извадете около 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко, и след това сервирайте.
inm.com
Ако сложите цялата кутия в кошницата за пикник, вероятно ще издържи точно, докато стигнете на подходящо място за консумацията му :)
Добави коментар