Когато споменем брускети, пред погледа ни веднага изниква следната картинка: пасторален пейзаж с малка дивна къщичка, потънала в зеленина, домашен уют и ухание на подправки.
А след подобно идилично описание, ни се приисква да захвърлим всичко и мигом да започнем да правим чудеса около печката.
Очевидно е, че за пореден път сме повлияни от разни провансалски красоти. Затова и ще си спретнем едни доматени вкусотии.
Необходимите продукти за 2 порции са:
6 до 8 филийки хляб (по възможност багета или франзела - магията е в хрупкавата коричка!)
1 узрял домат
около 10 маслини Каламата без костилки, нарязани
3-4 скилидки чесън
3-4 стръкчета пресен магданоз
около 4 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица босилек или розмарин
сол и пипер на вкус
Как да сътворите рустикалното си сладурче:
Натъркайте горната страна на филийките с чесън. За още по-наситен вкус, може да пресовате скилидките и да ги комбинирате с другите продукти.
Нарежете домата на малки кубчета, и заедно с маслините, го разпределете върху хляба.
Накъсайте магданоза на едро и просто го нахвърляйте върху останалите съставки. Поръсете с подправки и зехтин.
Накрая пъхнете филийките във фурната или ги запечете на скара за няколко минути, докато хлябът не получи приятен, златист загар. Иии, внимавайте да не ги изгорите, ей!
Но дори и да го направите, не се плашете. От личен опит знаем, че брускетите са изключително вкусни, дори и леко прегорели...
Хрупкави отвън, с мека сърцевина отвътре, аромат на зехтин и билки. Домашните брускети са една мини гръцко-италианска смесица... на български терен.
Вкууусно! :)
Добави коментар