Какаов сладкиш без захар

...но с мед. Мммм!
Какаов сладкиш без захар

Ако обичате шоколадовия вкус, но искате да запазите добра форма... Ако се измъчвате от рестрикцията на захар в диетата и все пак търсите начин да хапнете здравословен десерт... Значи този кейк ще попадне право в целта.

Приготвянето му е лесно, необходимите продукти за него обикновено красят шкафовете ви всеки ден, така че – четете с удоволствие и след това подпалете мотора към кухнята :)

Продуктите за сладкиша:

  • 2 ч.ч. смлени орехи

  • 4 яйца

  • 1/3 ч.ч. какао на прах (неподсладено)

  • 1 ½ ч.л. сода

  • ¼ ч.л. сол

  • ½ ч.ч. разтопено масло

  • 1 ванилия на прах

  • ½ ч.ч. вода

  • мед на вкус   

...и продуктите за глазурата:

  • 1 ч.ч. извара

  • 1 с.л. какао на прах (разбира се, неподсладено)

  • 1 ч.л. ванилова есенция

  • 2 с.л. разтопено масло

  • мед (отново според вкуса ви)

Начин на приготвяне:

Включете предварително фурната на 200о. Намажете с масло дъното и стените на подходящ съд, в който ще печете шоколадовото творение. Докато фурната загрява, размесете добре орехите, какаото, содата, солта и ванилията. След това добавете към тях и останалите течни съставки, като разбъркате отново.

Получената смес изсипете в съда и запечете за около 15 минути. В случай, че след посоченото време някои части от кейка са останали сурови, задръжте във фурната още известно време, като внимавате да не "изпуснете" сладкиша.

След като приключите горещата обработка, оставете десерта да изстине.

През това време пригответе глазурата, като разбъркате съставките й до получаване на хомогенна смес. След това я нанесете върху шоколадовото изкушение.

Забележка: имайте предвид, че в описаната рецепта медът замества всякакви подсладители. Затова използвайте количество, с което да придадете вкус според предпочитанията си, но без да си причинявате сладко самоубийство :)

Яжте с удоволствие и предайте нататък!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 11.02.2012 | 14:49
    Супер е, браво :)
  • 2
    от Не е посочен | 06.02.2012 | 11:17
    Рецептата е без брашно, съставката не е пропусната по погрешка.
  • 1
    от Не е посочен | 05.02.2012 | 22:28
    а брашно?

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември