Сиренето камембер е един от символите на Франция, а ние обожаваме характерното му, деликатно присъствие на масата. Произхожда от Нормандия, където се приготвя от млякото на местна порода крави.
Истинският френски вариант се предлага в дървени кутийки и това е традиция от 19-ти век, когато те били използвани за първи път. Така сиренето преплувало Океана и стигнало до САЩ, където е супер популярно и до днес.
Камембер е мек и с висок процент масленост, което го прави идеален за топлинна обработка. Последната, обаче, унищожава специфичния му вкус, за това обикновено френският деликатес се консумира суров,в комбинация с подходящи хляб, месо, плодове, както и вино, разбира се.inm.com
И понеже силно се развълнувахме от мисълта за любимия вкус на френското вълшебство, ще се опитаме да предадем това и на вас чрез една много лесна, класическа рецепта:
Необходими продукти:
125 грама сирене камембер (можете да го откриете в повечето магазини)
6-7 стръкчета мащерка
2-3 супени лъжици зехтин
черен пипер на вкус
Как да приготвите:
От едната страна на сиренето изрежете коричката, не много дълбоко. В сърцевината направете няколко напречни разреза, които напълнете с мащерка.
Върху изрязаната част отново поръсете с подправката, прясно смлян черен пипер и зехтин.
Сложете камембера в загрята фурна на 150-200 градуса и печете 5-10 минути, докато добие лек златист отенък. Може да направите кошничка от фолио или да оставите сиренето в дървената му кутийка - идеята е да се запази формата му.
Поднесете върху хрупкава, по възможност току-що изпечена франзела или друг хляб с хрупкава коричка. Към мекото сирене добавете счукани лешници, няколко зрънца грозде или боровинки.
Pour finir*, просто се потопете във френската култура... :)
*Pour finir - в заключение (от фр., бел. ред.)
Добави коментар