Сигурно знаете, че вчера бе денят на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на Ирландия. Всяка година ирландците отбелязват празника със серия от мероприятия, танци, както и с консумация на огромни количества бира.
Традиционно, събитието продължава цяла седмица, през която всички пеят, радват се, обличат се в зелено* и благославят светия човек.
Интересното е, че у нас също има хора, които много харесват празника и не пропускат да го отбележат подобаващо. Ние също го почетохме, но, вместо бира, предпочитахме да си направим ирландско кафе.
Знаете ли, че вкусната напитка е приготвена за първи път през далечната 1952 година? Спретната е от двама приятели, които, след серия от смели кулинарни комбинации, получили интересен резултат. Е, той не бил съвсем успешен, но в този случай, както и в много други, била важна самата идея.
Впоследствие, напитката претърпяла редица модификации и се превърнала в такава, каквато, за съжаление, НЕ я познаваме днес. Защото е факт, че в малко заведения в България ще ви сервират въпросния еликсир в оригиналния му вид.
А той е "ирландски", защото в него има ирландско уиски. Вижте обаче какви точно продукти трябват за приготвянето на 4 чаши:
inm.comкафе за 4 чаши
около 100 мл ирландско уиски
200 мл сладкарска течна сметана (високомаслена, от животински произход)
4 кубчета лед
вода
Допълнителни приспособления:
4 стъклени високи чашки, подходящи за съхранение на топли напитки (ирландците си имат специални за целта)
миксер
Начинът на приготвяне е следният:
Кафето се сварява в джезве или в кафеварка по описания на опаковката начин.
Междувременно, в подходящ съд на котлона се слага вода, която се оставя да заври. Същата се изсипва гореща в стъклените чашки. Идеята е стъклото да се нагрее прилично. А така!
После сметаната се разбива на гъста пяна, с помощта на миксер, включен на висока степен.
Нататък е ясно. Водата от чашките се излива. Вече празни, в тях се слага по едно кубче лед и те се пълнят - малко повече от половината, с кафе. Във всяка напитка се добавя около 20 мл уиски. И накрая внимателно се изсипва сметаната, до ръба на чашата. Класика!
Е, признаваме си, че на нас не ни се получи съвсем, но, въпреки това, беше наистина вкусно. Мммм!
Добави коментар