Кръмбъл със сини сливи и круши

Кулинарни чудеса в кухнята на свекървата
Кръмбъл със сини сливи и круши

Някои вече знаят, че неотдавна със "свекървата" сътворихме апетитен шедьовър – кръмбъл със сини сливи и круши. И въпреки че събитието не предизвика медиен фурор с тържествени фанфари (а щеше да е хубаво...), смятам, че рецептата все пак ще намери своето местенце тук.

След трепетно шетане из кухнята в продължение на няколко часа, кулинарната ни мисия все пак завърши и то, повече от успешно. Не след дълго, апартаментът започна да ухае на френска пекарна. Различните аромати - на печени орехи, сочни плодове и въздействащи подправки, се смесиха в една умопомрачителна комбинация, която нежно се заиграваше със сетивата ни. И така до последната хапка кръмбъъъл...

И тъй като обещах да споделя с вас вълшебната формула, съвсем естествено дойде време да разкрия и необходимите продукти

1 килограм сини сливи

4-5 круши

2 пакета по 200 грама бисквити (трошливи, тип курабийки)

150-200 грама орехи

1 кафена чаша вода

1 ½ кафена чаша захар

125 грама масло

2-3 супени лъжици канела

2-3 супени лъжици мед

Начин на приготвяне:

Старателно измийте сливите и крушите и също толкова старателно ги почистете от костилки и семки. Нарежете ги на средно големи кубчета или други геометрични форми. Метнете ги в дълбока тава (по възможност керамична), добавете водата и ги запечете на 200 градуса за 15 минути. Номерът е плодовете да омекнат, а водата постепенно да изври.

После, добавете захарта и продължете с термичната обработка за още 5 минути. А когато и те отлетят, прибавете и останалите продукти. 

Натрошете бисквитите и, заедно с орехчетата и маслото, ги разпределете равномерно върху плодовия слой. Опа, без да смесвате съставките! Залейте с мед, поръсете с канела, прошепнете една-две вълшебни думи и *пуф* - магията е почти готова. 

Върнете тавичката обратно във фурната, за трета поредна сесия. Печете не повече от 15 минути и изваждете. Стискайте палци да не сте прегорили бисквитените чудеса!Кръмбъл със сини сливи и крушиМирела Миладинова

Ако всичко е наред, сладкишът е хрупкав отвън, топъл и сочен отвътре. Сервирайте го точно такъв, какъвто е - с или без топка ванилов сладолед. Накрая, за разкош, просто залейте с тъмночервеното сосче, образувало се по време на готварския процес и заскрежете с пудра захар.Мирела Миладинова

И си оближете пръстите накрая, разбира се. Уха! =)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември