Някои вече знаят, че неотдавна със "свекървата" сътворихме апетитен шедьовър – кръмбъл със сини сливи и круши. И въпреки че събитието не предизвика медиен фурор с тържествени фанфари (а щеше да е хубаво...), смятам, че рецептата все пак ще намери своето местенце тук.
След трепетно шетане из кухнята в продължение на няколко часа, кулинарната ни мисия все пак завърши и то, повече от успешно. Не след дълго, апартаментът започна да ухае на френска пекарна. Различните аромати - на печени орехи, сочни плодове и въздействащи подправки, се смесиха в една умопомрачителна комбинация, която нежно се заиграваше със сетивата ни. И така до последната хапка кръмбъъъл...
И тъй като обещах да споделя с вас вълшебната формула, съвсем естествено дойде време да разкрия и необходимите продукти:
1 килограм сини сливи
4-5 круши
2 пакета по 200 грама бисквити (трошливи, тип курабийки)
150-200 грама орехи
1 кафена чаша вода
1 ½ кафена чаша захар
125 грама масло
2-3 супени лъжици канела
2-3 супени лъжици мед
Начин на приготвяне:
Старателно измийте сливите и крушите и също толкова старателно ги почистете от костилки и семки. Нарежете ги на средно големи кубчета или други геометрични форми. Метнете ги в дълбока тава (по възможност керамична), добавете водата и ги запечете на 200 градуса за 15 минути. Номерът е плодовете да омекнат, а водата постепенно да изври.
После, добавете захарта и продължете с термичната обработка за още 5 минути. А когато и те отлетят, прибавете и останалите продукти.
Натрошете бисквитите и, заедно с орехчетата и маслото, ги разпределете равномерно върху плодовия слой. Опа, без да смесвате съставките! Залейте с мед, поръсете с канела, прошепнете една-две вълшебни думи и *пуф* - магията е почти готова.
Върнете тавичката обратно във фурната, за трета поредна сесия. Печете не повече от 15 минути и изваждете. Стискайте палци да не сте прегорили бисквитените чудеса!Мирела Миладинова
Ако всичко е наред, сладкишът е хрупкав отвън, топъл и сочен отвътре. Сервирайте го точно такъв, какъвто е - с или без топка ванилов сладолед. Накрая, за разкош, просто залейте с тъмночервеното сосче, образувало се по време на готварския процес и заскрежете с пудра захар.Мирела Миладинова
И си оближете пръстите накрая, разбира се. Уха! =)
Добави коментар