Когато стане дума за приготвяне на торта, изпадам в тихо състояние на срам, защото последният ми опит беше меко казано неуспешен. Тези мини тортички ми върнаха надеждата в живота, защото в тях няма нищо сложно. Няма брашно, няма глутен, няма много захар, има къпини, шоколад и, разбира се, масло. Ако ви хареса, благодарете не на мен, а на милата дама от With Style & Grace, която е адаптирала рецептата от Марта Стюарт. Класика.
Лесното тесто:
3 големи яйца
3 с. л. масло + още малко, за да се намаже тавичката
120 гр. черен шоколад
½ ч. л. морска сол
¼ чаша захар
Лесният сос от къпини:
170 гр. къпини
2 с. л. захар
1 ½ с. л. вода
+ ½ чаша сладкарска сметана за разбиване, с която ще гарнираме десерта
А сега какво?
Загряваме фурната на 275 градуса, след което намазваме с разтопено масло тавичка за мъфини и оставяме някъде, където няма да ни пречи.
Разделяме жълтъците от белтъците в две купи. На водна баня разтопяваме шоколада и маслото. Когато резултатът е налице, добавяме жълтъците и солта и бъркаме хубаво.
Разбиваме белтъците с миксер, докато станат на сняг. Бавно добавяме захар и продължаваме да разбиваме, после изсипваме настоящата смес в шоколадовата и разбъркваме добре. Разпределяме в 6 формички за мъфини, които напълваме догоре (а не както по принцип – до 2/3 от обема ;) ). Печем 40 минути.
Сега преминаваме към соса! Докато тортичките се пекат, слагаме къпините, захарта и водата в малка тенджера на слаб огън. Целта ни е захарта да се разтопи, ще отнеме има-няма 5 минутки. Махаме от котлона, прехвърляме в друг съд, оставяме леко да се охлади и пасираме за много кратко. После си го връщаме обратно в тенджерата на котлона, но използваме цедка за целта, за да не ни остават семки между зъбите, хич не е приятно. Варим го още 5 минути, докато се сгъсти и го оставяме да си почине и да се охлади напълно.
Остана само да разбием с миксер сметаната, която ще ни послужи за гарниране и идва най-приятната част – аранжирането и яденето! Ами да ви е сладко!
Добави коментар