Вероятно сте забелязали, че половината от нашия екип не просто готви, а направо жонглира с картофи, пържоли, парчета диня и дори прибори. Всъщност, за да бъда максимално точна, ще конкретизирам, че 1/5 от същия този екип предпочита да заобикаля кухнята. Или, ако й се наложи престой там, то той се свежда до минимален времеви интервал.
С други думи, същата тази част от екипа си пада по не непременно традиционни, но задължително – бързи и лесни манджички. Следващата е точно такава – прави се с леща, но съвсем не по типичния начин. Като начало си пригответе следните продукти:
1250 милилитра пилешки бульон
150 грама червена леща
2 тънки резена бекон
1 глава лук, почистена и нарязана на ситно
2 чаени лъжички зехтин
2 чаени лъжички мащерка (суха или пресни листа, нарязани на дребно)
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Необходимо оборудване:
подходяща тенджера
предварително загрят котлон
inm.com Готвенето започва с леко задушаване на лука и бекона. Първо загрейте котлона на средна температура, след което добавете зехтина, заедно с горните 2 съставки. Изчакайте 4-5 минути, или докато съдържанието на дъното на тенджерата покафенее леко, и изсипете мащерката и лещата.
Полейте с бульона, захлупете и оставете да се вари за около 20 минути или докато лещата омекне напълно. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Ястието е точно две порции, които може да сервирате в подходящи купички. Гарнира се чудесно с няколко щипки прясно настърган пармезан и чаена лъжичка заквасена сметана, а се консумира с любим човек и може да има сериозен романтичен потенциал ;)
Ако предпочитате по-гъста консистенция, увеличете количеството леща със 100 грама и намалете това на бульона до литър.
Добави коментар