Хей, приятели! Огладняхте ли вече? Ами, запретвайте ръкави и си сгответе. Ако пък не ви идва кулинарна идея на ума, не се притеснявайте – мога да ви дам една...
За да я осъществите обаче, ще ви трябват (за 4 порции):
600-700 грама филе от бяла риба (аз ползвах пангасиус, но вие сте свободни да експериментирате и с друга)
500 грама чери домати, нарязани наполовина
260-300 грама маслини, обезкостени и също нарязани наполовина
4 супени лъжици зехтин
1 скилидка чесън, накълцана на ситно
1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан на ситно
2 супени лъжици бял винен оцет
сол и пипер на вкус
Начинът на приготвяне е следният:
Най-напред, загрейте в голям тиган (или в друг подходящ съд) на котлона две от 4-те лъжици зехтин, на умерена температура. После сложете вътре рибените филенца, предварително овкусени със сол и с пипер. Гответе ги за няколко минути от двете страни, докато придобият апетитен външен вид и станат непрозрачни в центъра си.
Бонус-съвет: може да ги приготвите и на фурна. Намажете тавичка с малко зехтин, подредете ги вътре и ги печете на 180-200 градуса от двете страни до готовност, като периодично ги проверявате.
Когато са готови, сложете ги в подходящ съд и ги покрийте с нещо, за да не изстиват. Ред е на соса, който, да, не е точно сос, ама може да мине за такъв :)
В по-малък тиган загрейте другите две лъжички зехтин. Добавете чесъна, доматите, маслините и оцета (по желание: сол, пипер и любимите ви подправки). Бъркайте за няколко минути, докато продуктите омекнат и се комбинират. С полученaта смес покрийте филенцата смело отгоре. Накрая украсете с магданоз (но не е задължително) и готово :)
Красимира Динева
Обещаваме, че с тази рецепта слагаме край на чери-доматената тематика за тази седмица... Желаем ви вкусна неделя!
Добави коментар