Доскоро не знаех, че любимото ми френско ястие всъщност е германско. Мислех си, че класическият киш "Лорен" е кръстен на някоя красива французойка, защото никога не би ми хрумнало, че името идва от лотарингския диалект, и по-точно от думата "kueche”.
Тъй като много ми хареса идеята тази вкусотия да бъде кръстена на някоя красива жена, искам да ви споделя "Киш а ла Рая". Посветен е на моята сродна душа, която носи същото име и не, няма да ви дам телефона й.
"Киш а ла Рая" влиза по-скоро в графата на т.нар. комфортна храна, отколкото на здравословните, но какво пък - и от такива имаме нужда понякога. Рецептата търпи всякакви вариации, както количествени, така и качествени – например тестото може да бъде с или без яйца. Именно затова харесвам това ястие толкова много – дава почти неограничено поле за креативни пориви.
"Киш а ла Рая"
Тесто:
200 гр. брашно, може и пълнозърнесто
90 гр. студено масло, нарязано на кубчета
малко студена вода
босилек, риган
Великата плънка:
2-3 средно големи сварени картофа
300 гр. пилешко бонфиле
3 домата, нарязани на кубчета
3 яйца
150 мл. сметана
колкото искате настърган кашкавал
босилек, риган, черен пипер и сол на вкус
зехтин
Какво се случва?
Слагате брашното и подправките в голяма купа заедно с кубчетата масло, сипвате малко водичка и започвате да мачкате. Първият път ми изглеждаше абсолютно невъзможно да се получи нещо смислено, но се оказа, че това тесто се прави изключително лесно. Мачкайте с ръце и добавяйте по малко вода, докато не си оформите едно хубаво твърдичко топче. Завийте го с фолио и го оставете в хладилника, за да "си обиколи нивката".
През това време: нарежете пилешкото бонфиле на малки парченца и го изпратете в горещ тиган със зехтин. Добавете му подправки и го запържете, докато .... спре да бъде сурово.
Да предположим, че тестото си е свършило работата – извадете го и го разточете или правете като мен, ако нямате точилка – разстелете го с пръсти в предварително намаслената кръгла тава с високи ръбове, която ще използвате. Може би отнема една идея повече време, ама какво пък.
Сега е най-лесното. Разпределете пилешкото по дъното, отгоре картофите (тях ги посолете хубаво) и отгоре доматките. Залейте с предварително разбитите яйца и сметана и печете на 180 градуса около 40 минути. Преди да минат последните 10, извадете прекрасното си ястие и започнете да стържете кашкавал отгоре, докато ви заболят ръцете. Поръсете с малко подправки за красота и вкус.
Готови сте. Ще благодаря на Рая от ваше име, че измисли тази комбинация, защото, както казах, няма да ви дам телефона й.
Добави коментар