Омлет за закуска? Чудесна идея! Запретвайте ръкави и я осъществете веднага. За да го направите, ще са ви нужни следните продукти:
- 2-3 стръкчета праз*
- 2-3 яйца
- 200-300 грама козе сирене, натрошено
- сол, пипер
- зехтин
- 1 чаена лъжичка масло
Начин на приготвяне:
Най-напред се справете с праза. Почистете го и го нарежете на малки кръгчета, които сложете в купа, пълна със студена вода. Оставете ги да поплуват и мръсотията от тях да падне. После леко ги намачкайте с пръсти да се поразделят. Изцедете ги добре, ама много добре.
Нагрейте няколко чаени лъжички зехтин в подходящ тиган на котлона, при умерена температура. Задушете вътре праза, докато омекне хубавичко и придобие приятен златист цвят. Междувременно, разбийте яйцата с вилица, до пълното сприятеляване на белтъците и жълтъците им.
Отново в добре загрят тиган разтопете маслото и леко изсипете яйцата така, че да се разлеят на равномерен слой по дъното. До няколко минути омлетът трябва да покаже сигнали на готовност по краищата си. Тогава отгоре сложете праза и сиренето (за плънка). Овкусете със сол и пипер. С помощта на шпатула загърнете омлета наполовина и... готово.
Сервирайте го с няколко доматчета отстрани на чинията и го яжте топъл.
Добро утро!
Още сте гладни? Заповядайте във фен-страницата ни във фейсбук, за да се почерпим дружно:)
* Количеството праз може да се окаже доста. Просто го съхранете във фризера и го използвайте в други манджи, например - в пастата.
Добави коментар