Не разполагам с официалната статистика, но съм сигурен, че в 3 от 5 пъти, когато поглъщаме някаква псевдохрана, просто не сме имали друг избор. Никой не е длъжен да разполага със спартанска воля и сполети ли го гладът, яде това, което е налично, достъпно като цена и ще му гарантира ситост в най-скоро време. Затова и най-ефективната тактика за преодоляване на нездравословните хранителни навици е винаги да имаме под ръка нещо, което сме си приготвили сами. Ето тук винаги се намира някой, който заявява, че а)не може да готви; б)няма време за това; в)не иска да мъкне "манджи" на работа; г)крокодилите го гледат и не бива! и д)всичко останало.
Добре дошли в рецептата, която не изисква готвене, сравнително бърза е за реализация, не е за "манджа", ще затвори очите на крокодилите и всичко останало. За да я оцените по достойнство, ще ви трябват:
-
500-600 грама пилешко месо*
-
100 грама заквасена сметана
-
inm.comсокът от половин лимон
-
2 чаени лъжички кафява захар или една чаена лъжичка мед
-
1 чаена лъжичка сусамово олио (по желание)
-
1 чаена лъжичка дижонска горчица
-
¼ чаша едро начукано или нарязано кашу
-
3 стръка ситно накълцан зелен лук
-
1-2 стръка ситно накълцана целина (керевиз)
-
половин грейпфрут, нарязан на малки парченца
-
една шепа ситно накълцано зеле (за предпочитане червено, но и бялото ще ви свърши работа)
-
сол и черен пипер на вкус
-
4 арабски питки
Начин на приготвяне
Знаете ли как се вари пиле? Слагате го във вряща вода и чакате да уври. Ако ви се струва сложно, купете си готово пиле на грил и го обезкостете. Резултатът би трябвало да са около 500-600 грама месо, колкото са ви нужни за рецептата. Иначе, в почти всеки месарски магазин бихте могли да намерите охладени пилешки разфасовки, (пържола от бут, гърди, филе) които са безсрамно лесни за приготвяне.
inm.comСлед като разполагате със сготвеното и разпарчетосано месо, следва само и единствено да го омешате с останалите съставки и да ги оставите да се съвокуплят за един час на романтичното място, наречено хладилник.
След това разпределете така получената "салата" поравно в четири арабски питки, увийте я добре, опаковайте в алуминиево фолио и сте готови да посрещнете глада навсякъде и по всяко време на денонощието.
* Конвенционално отгледаното пилешко не е най-прекрасното месо поради ред причини, които излизат извън обсега на този материал, но е за предпочитане от почти всяка друга бърза храна, която ще ви предложат навън.
Добави коментар