Един от най-любимите ни детски спомени е свързан с онзи неповторим аромат на прясно изпечена питка, излязла изпод вълшебните ръце на баба, който и до днес ни кара да настръхваме от удоволствие. И разтопеното масло в първото парче, което пари пръстите и небцето, но изчезва за секунди...
Ъъъъ, малко се отнесохме, и смятаме да си припомним деството с един бърз експеримент довечера :) Питката за Никулден (или за който и да е ден между 15 ноември и 24 декември) трябва да е постна и ние определено ще се съобразим с това. Както може би се досещате, рецептите за домашната вкусотия не са безкрайно много, но ето продуктите за варианта, на който сме се спрели:
около 800 грама брашно
400 милилитра топла вода
20 грама мая
2 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 с.л. лимонов сок
1 равна с.л. сол
Приготвянето...
... изисква определена доза търпение :) Първо, в подходящ съд, разтворете маята и захарта в 100 милилитра топла вода. Покрийте и оставете да втаса 10-15 минути. Имайте предвид, че някои видове мая на пазара са подходящи само за приготвяне на хляб, т.е. в комбинация със захар губят свойствата си и не са подходящи за тази конкретна рецепта.
В голяма купа изсипете останалата вода, зехтина и лимоновия сок и добавете към тях втасалата мая. Разбъркайте всичко с лъжица и постепенно прибавяйте брашното, предварително смесено със солта.
Когато тестото започне да тежи и да се отделя от стените на съда, извадете го върху набрашнена повърхност и омесете добре, прибавяйки остатъка от брашното.
Fitwell.bgВнимавайте да не сложите прекалено много брашно и да втвърдите тестото – това ще попречи на питката да стане пухкава.
Когато сте готови с омесването, намазнете купата, върнете тестото в нея и също го напръскайте с няколко капки зехтин. Покрийте и оставете да втасва около 50-60 минути на топло. За това време обемът му трябва да се удвои.
Щом горното условие е изпълнено, извадете тестото и започнете да късате парче по парче от него, всяко оформяйте като топка, малко по-малка от такава за тенис. Подреждайте топките в намаслена кръгла тава (с диаметър около 28 см), плътно една до друга, но без да ги сплесквате.
Покрийте получената сурова питка с кърпа и оставете за 10-15 минути, докато фурната ви се загрее до 180 градуса. Печете между 20 и 40 минути, взависимост от особеностите на печката си.
Ако питката се запича твърде бързо, намалете температурата до 160 градуса. Ако пък отгоре е готова, а вътрешността още не е изпечена, покрийте с плътно метално фолио и оставете още малко, докато е готова.
Изпечената погача намажете отгоре с по 1 с.л. захар и вода + няколко капки зехтин.
Тази рецепта е подходяща и за Бъдни вечер.
Добави коментар