Постна питка

Подходяща за начинаещи
Постна питка

Един от най-любимите ни детски спомени е свързан с онзи неповторим аромат на прясно изпечена питка, излязла изпод вълшебните ръце на баба, който и до днес ни кара да настръхваме от удоволствие. И разтопеното масло в първото парче, което пари пръстите и небцето, но изчезва за секунди...

Ъъъъ, малко се отнесохме, и смятаме да си припомним деството с един бърз експеримент довечера :) Питката за Никулден (или за който и да е ден между 15 ноември и 24 декември) трябва да е постна и ние определено ще се съобразим с това. Както може би се досещате, рецептите за домашната вкусотия не са безкрайно много, но ето продуктите за варианта, на който сме се спрели:

около 800 грама брашно

400 милилитра топла вода

20 грама мая

2 с.л. зехтин

1 с.л. захар

1 с.л. лимонов сок

1 равна с.л. сол

Приготвянето...

... изисква определена доза търпение :) Първо, в подходящ съд, разтворете маята и захарта в 100 милилитра топла вода. Покрийте и оставете да втаса 10-15 минути. Имайте предвид, че някои видове мая на пазара са подходящи само за приготвяне на хляб, т.е. в комбинация със захар губят свойствата си и не са подходящи за тази конкретна рецепта.

В голяма купа изсипете останалата вода, зехтина и лимоновия сок и добавете към тях втасалата мая. Разбъркайте всичко с лъжица и постепенно прибавяйте брашното, предварително смесено със солта.

Когато тестото започне да тежи и да се отделя от стените на съда, извадете го върху набрашнена повърхност и омесете добре, прибавяйки остатъка от брашното.

Fitwell.bgВнимавайте да не сложите прекалено много брашно и да втвърдите тестото – това ще попречи на питката да стане пухкава.

Когато сте готови с омесването, намазнете купата, върнете тестото в нея и също го напръскайте с няколко капки зехтин. Покрийте и оставете да втасва около 50-60 минути на топло. За това време обемът му трябва да се удвои.

Щом горното условие е изпълнено, извадете тестото и започнете да късате парче по парче от него, всяко оформяйте като топка, малко по-малка от такава за тенис. Подреждайте топките в намаслена кръгла тава (с диаметър около 28 см), плътно една до друга, но без да ги сплесквате.

Покрийте получената сурова питка с кърпа и оставете за 10-15 минути, докато фурната ви се загрее до 180 градуса. Печете между 20 и 40 минути, взависимост от особеностите на печката си.

Ако питката се запича твърде бързо, намалете температурата до 160 градуса. Ако пък отгоре е готова, а вътрешността още не е изпечена, покрийте с плътно метално фолио и оставете още малко, докато е готова.

Изпечената погача намажете отгоре с по 1 с.л. захар и вода + няколко капки зехтин.

Тази рецепта е подходяща и за Бъдни вечер.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 6
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 6
    от Не е посочен | 05.09.2012 | 14:16
    Отговор на коментар #5 от : О, да... питката с мая определено не е постна, но пък е много вкусна :)
  • 5
    от Не е посочен | 28.04.2012 | 18:48
    Нищо, в което има мая, не е подходящо за Бъдни вечер. Иначе сигурно питката си я бива. За този празник се прави содена питка с вода и оцет. Но това е друга тема.
  • 4
    от Не е посочен | 24.12.2011 | 20:23
    Питката ми е по тази рецепта и стана страхотнааааааааа!За първи път и аз да я направя вкусна и мека!:)Весели празници!
  • 3
    от Не е посочен | 07.12.2011 | 11:50
    Отговор на коментар #2 от : Да, наистина тази питка е приготвена, както казвате. Следващия път, като я правим обаче, ще снимаме по-подробно и ще обясним техниката :) Която не е сложна, но не всеки е месил питка :)
  • 2
    от Не е посочен | 07.12.2011 | 06:27
    питката от снимката не е на топчета..???Тази е разточена и после всяко парче е навито на кифличка,иначе рецептата е много сполучлива:)
  • 1
    от Не е посочен | 06.12.2011 | 21:16
    рецептата която е написана тук неотговаря на снимката!!!!!!

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември