Време е за нещо лесно, вкусно и бързо. И разбира се - приготвено в кухнята на баба :)
Както може би знаете, Ла Томатина наближава, но ние определено не планираме кърваво-сладки боеве. Като че ли повече ни допада идеята за доматки, пълнени с най-различни чудеса.
Разберете защо и как, като си запишете необходими продукти за приготвянето им (за 6 порции):
6 големи домата, по възможност с правилна форма (узрели или не чак толкова)
200 грама риба тон от консерва
50 грама каперси
1 връзка едро нарязан, пресен магданоз
1-2 супени лъжици кора на лимон
сокът на половин лимон
3-4 супени лъжици зехтин
сол и пипер на вкус
босилек (по желание)
Начин на приготвяне:
С нож (или друг удобен кухненски инструмент) изрежете капачета от горната страна на доматите. Внимателно издълбайте вътрешността и отстранете семките. Така доматите ще заприличат на купички.
Отваряме скоба: Каперсите са цветните пъпки на почти 2-метров пълзящ храст от семейството на маслините, растящ по Средиземноморието. Сервират се като гарнитура, под формата на малки кисели топчета. Обикновено са мариновани в оцет, сол или друг вид марина.
И така... В подходящ съд смесете въпросните каперси, рибата, магданозът, лимоновият сок и коричките, зехтинът и подправките.
Накрая напълнете доматите с плънката. Пъстрите вкусотии, които ще получите, могат да се превърнат в перфектно и свежо допълнение към вечерята ви, например.
Ако пък червените сладури не ви се похапват пресни, тогава просто ги запечете.
Поставете ги в намаслена тавичка, капнете им няколко капки зехтин и ги пъхнете във фурната на 150-200 градуса, за десетина минути.
Мммм, домате мио... :P
Добави коментар