Вече знаете, че освен вкусна и освежаваща, сангрията може да бъде и полезна. Лека и ефирна, тази плодово-винена напитка е чудесно допълнение за летните вечери, затова не му мислете и се възползвайте от полезните ѝ свойства.
Характерната за Испания сангрия може да се срещне в комбинация от червено (сухо, полусухо, полусладко, сладко) или бяло вино, различни видове плодове, нарязани на парченца, и плодов сок + малко количество високоалкохолна напитка (ром, бренди, водка, ликьор).
Ние ще ви предложим една бърза и лесна рецепта за този приятен коктейл, може би най-популярната по света и у нас. Разбира се, на вас оставяме свободата да замествате и да комбинирате различните съставки в търсене на перфектния вкус. Не се плашете - почти всеки плод и производния му сок се съчетават страхотно с винената основа. Развихрете и експериментирайте, но не забравяйте – консумирайте с мярка! :)
Ето необходимите продукти:
-
3 л добре охладено червено вино
-
½ л газирана вода
-
бренди (по желание)
-
2 ябълки
-
2 портокала
-
2 праскови
-
череши, ягоди, малини, боровинки, смокини, ананас (по желание)
-
6-8 пръчици карамфил
-
½ ч.л. канела на прах
-
кубчета лед
Начин на приготвяне:
Плодовете се нарязват на кубчета и се изсипват в стъклена кана. Останалите съставки се прибавят и всичко се разбърква добре. Последни се добавят кубчетата лед.
Добре е каната, в която се съхранява готовата напитката, да е с капак, за да се запазят максимално добре качествата й. Освен това готовата сангрия не бива да престоява повече от няколко часа, защото виното се окислява и губи свежестта и аромата си.
Коктейлът се сервира задължително охладен, в чаша за вино или хайбол чаша (голяма чаша без столче и дръжка, с вместимост 240-360 мл), като може да украси с резен плод по избор.
И се пие само и единствено с удоволствие... :)
Добави коментар